Oruc Reis: Θα συνεχίσουν τις «μανούβρες» οι Τούρκοι; «Πόλεμος νεύρων» μέχρι τα μεσάνυχτα


Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα θα συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis, σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε στις 10 Αυγούστου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται για 14η ημέρα στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα προκειμένου να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το πρωί της Κυριακής (23/08) το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά και απείχε περίπου 10 ναυτικά μίλια, όποτε και θα έμπαινε ξανά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο στο νότιοανατολικο κομμάτι της Νavtex.

Οι έρευνες του τουρκικού πλοίου, σύμφωνα με την τουρκική Navtex, θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν στην ίδια τακτική με τις «μανούβρες» ή θα επιλέξουν κάποιου είδους ακραία κλιμάκωση με συνέχιση του προκλητικού πλου;

Διπλωματικές διεργασίες στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, πυκνές είναι οι παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες για να επαναληφθεί η ελληνοτουρκική διαδικασία των διερευνητικών επαφών που πάγωσε το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Άγκυρας, ωστόσο η Αθήνα θέτει σαφείς όρους.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναμένει μορατόριουμ από την Τουρκία μετά την παράνομη Navtex που εκπνέει την Κυριακή, και καμία περαιτέρω κίνηση αποκλιμάκωσης.

Στα σκαριά βρίσκεται η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, και δεν είναι τυχαίο που στην Αθήνα καταφθάνει την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Στόχος του Βερολίνου είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακοπήκαν το Μάρτιο του 2016. Η 28η Αυγούστου είναι η πιθανή έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, και η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρχουν έμπρακτα διαθέσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Ήδη η Αθήνα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έχει επιλέξει για τυχόν επαφές τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη, ενώ από Τουρκία ακούγεται ο γγ. του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγκατάι Ερτσιγές.

Το κρίσιμο τεστ για διάλογο

Κρίσιμο τεστ για τις διαθέσεις της Άγκυρας είναι η κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτος την Τετάρτη. Εφόσον η Τουρκία δεν αντιδράσει, ανοίγει ενδεχομένως ο δρόμος για αποκλιμάκωση. Αν η Τουρκία κλιμακώσεις τις αντιδράσεις της δυσχεραίνεται το πήδο συνεννόησης, και όχι με ελληνική υπαιτιότητα.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Oruc Reis φαίνεται να παραμένει στα όρια της παράνομης τουρκικής Navtex. Όπως και να ‘χει, στο ΓΕΕΘΑ αναμένουν την αποχώρηση του τουρκικού στόλου προτού αρχίσουν να αποσύρουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την περιοχή. Εάν το τουρκικό σκάφος “δέσει” τελικά στην Αττάλεια αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για τις τουρκικές διαθέσεις. Έως τότε, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Κοινές ασκήσεις με ΗΑΕ – Αίγυπτο

Παράλληλα, προγραμματίζεται κοινή άσκηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη Σούδα βρίσκονται ήδη τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα φτάσουν τα τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση θα λάβει χώρα νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κρήτης.

Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ και της Ελλάδα και ελληνικές φρεγάτες θα πραγματοποιήσουν κοινά σενάρια που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ προγραμματίζεται και κοινή άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ