Η Τουρκία αμφισβητεί την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ


Νέα προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κάνει η Άγκυρα, που με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για τα σύνορα αλλά και εξαφανίζει νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη ενώ παράλληλα διατείνεται πως τα λεγόμενα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να οριοθετηθούν στο μέλλον μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με αυτό το σκεπτικό, η Άγκυρα απορρίπτει τη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς και αυτή με την Ιταλία, κυρώνεται την Τετάρτη στη Βουλή, αφού θα έχει προηγηθεί συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

Λήγει τα μεσάνυχτα η παράνομη Navtex

Σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου, λήγει η τουρκική Navtex και κατά συνέπεια ολοκληρώνεται η αποστολή του Oruc Reis.

Στο ερώτημα αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραβίασε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η κυβέρνηση απαντάει κατηγορηματικά «όχι». Παρά το ότι το Oruc Reis πόντισε ηχοβολιστικά καλώδια με τα οποία γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο θόρυβος από τις μηχανές των παραπλεόντων πολεμικών σκαφών, κατά την κυβέρνηση πάντα, καθιστά τις όποιες έρευνες άνευ πραγματικού περιεχομένου. Αντιθέτως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται, ασχέτως με την ποιότητα των ερευνών.

Το ζήτημα των ερευνών στοίχισε τη θέση του στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο. Ο κ. Διακόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τη δήλωσή του ότι το Oruc Reis «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε». Δήλωση που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Νέες έρευνες;

Το ερώτημα για την… 24η Αυγούστου είναι αν το Oruc Reis θα επιστρέψει όντως στον ναύσταθμο και για πόσο καιρό θα συμβεί αυτό. Πριν 10 μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν σε περιοχές που ορίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου είχε πει ότι:

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ