Πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη: Συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω τον ισχυρών ανέμων – Νέα ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης – Ενεργοποιήθηκε το Copernicus (video)

Συνεχείς αναζωπυρώσεις παρατηρούνται στα σημεία όπου εξακολουθεί να καίει η φωτιά, με τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, για τους οποίους και είχαν ενημερωθεί οι πυροσβέστες, να ανατρέπουν την αισιόδοξη εικόνα που υπήρχε μέχρι πριν από λίγες ώρες. 

Ολονύχτια ήταν η μάχη που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Ανατολική Μάνη το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην περιοχή, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες καμμένης έκτασης.

Μετά και τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων, εξάλλου, στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 175 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 47 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν σε βοήθειά τους 8 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ η υπηρεσία 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Μάνης και της ευρύτερης περιοχής, καλώντας τους «να μείνουν σε επιφυλακή καθόλη τη διάρκεια της νύχτας».

  • Δείτε σχετικά ρεπορτάζ:

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/ Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

  • Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την πυρκαγιά:

(φωτό από facebook)

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ