UEFA: Νοκ-άουτ αγώνες και Final-8 σε μία πόλη το -διαγραφόμενο- μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων!


Η μορφή με τα νοκ-άουτ παιχνίδια που παρουσιάστηκε φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, στο Champions League, από τη φάση των προημιτελικών και πέρα, έχει δημιουργήσει πιο συναρπαστικό ποδόσφαιρο από τους συνήθεις διπλούς αγώνες και θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν!

Η μορφή της διοργάνωσης άλλαξε, προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διοργάνωσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα μετά την αναγκαστική διακοπή της το Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Με την επανέναρξή της, οκτώ σύλλογοι ταξίδεψαν στη Λισαβόνα για τις υπολειπόμενες αναμετρήσεις, όπου απόψε στις 22:00 θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στη Γερμανική Μπάγερν Μονάχου και τη Γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.

«Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, αλλά στο τέλος βλέπουμε ότι ανακαλύψαμε κάτι καινούργιο. Έτσι θα το σκεφτούμε στο μέλλον με βεβαιότητα», δήλωσε ο Τσέφεριν σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε δεύτερο παιχνίδι, οι ομάδες αναγκάστηκαν να γίνουν περισσότερο επιθετικές, αναζητώντας παθιασμένα το γκολ!

«Δεν υπήρξαν τόσες πολλές τακτικές. Εάν είναι ένας αγώνας και η μία ομάδα σκοράρει, τότε και η άλλη πρέπει να σκοράρει το συντομότερο δυνατό. Εάν το σύστημα είναι με δύο παιχνίδια, τότε υπάρχει ακόμα χρόνος για να κερδίσεις τον επόμενο αγώνα», είπε. «Σίγουρα είδαμε πιο συναρπαστικούς αγώνες, αλλά φυσικά πρέπει επίσης να σκεφτούμε το γεγονός ότι έχουμε λιγότερους αγώνες και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να πουν “δεν έχετε τόσους αγώνες όπως πριν, αυτό είναι διαφορετικό”, οπότε θα πρέπει να συζητήσουμε όταν πια τελειώσει αυτή η “τρελή” κατάσταση».

Όπως είναι γνωστό, το «Final-8» της Λισαβόνας πραγματοποιήθηκε χωρίς οπαδούς σε γήπεδα, ενώ η μορφή της διοργάνωσης όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία, είναι «κλειδωμένη» με σύμβαση έως τη σεζόν 2024/2025. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις σχετικά με το ποια θα είναι, πλέον, η δομή της διοργάνωσης, αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.

Το «τροποποιημένο» τουρνουά διεξήχθη από τις 8 Αυγούστου και σίγουρα ο χρόνος στο κορεσμένο διεθνές αθλητικό καλεντάρι, είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσέφεριν. «Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή. Τώρα, αμφιβάλλω όσο το ημερολόγιο είναι αυτό, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα Final-8 τουρνουά, γιατί θα χρειαζόταν πάρα πολύ χρόνος. Αλλά μια μορφή με έναν αγώνα και ένα σύστημα όπως είναι τώρα, νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο συναρπαστικό από το προηγούμενο», τόνισε.

Εβδομάδα ποδοσφαίρου

«Αν παίζαμε αυτό το σύστημα τότε, χωρίς να το έχουμε συζητήσει με κανέναν (είναι ακόμα απλώς μια ιδέα), θα παίζαμε σε μία πόλη. Εάν παίζαμε σε μια πόλη, θα μπορούσαμε να έχουμε μια εβδομάδα ποδοσφαίρου ή κάτι τέτοιο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτούμε. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει μεγάλη επιτυχία, καθώς φέτος η τηλεοπτική προβολή ήταν τεράστια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της UEFA.

Όπως και το Champions League, η UEFA είχε προγραμματίσει ένα παρόμοιο τουρνουά για να ολοκληρώσει τη σεζόν του Europa League, αλλά και τους τελικούς στο UEFA Youth League και το UEFA Women’s Champions League. «Δεν ήταν εύκολο το έργο μας, πιστέψτε με. Είμαστε ο μόνος οργανισμός στον κόσμο που διοργανώνει διεθνείς διοργανώσεις σε τέσσερις χώρες, η οποία ήταν μια ακραία πρόκληση για εμάς», είπε. «Το πιο δύσκολο ήταν ότι συνδέονταν με την υγεία και αυτόν τον ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να τους ελέγξουμε όλους, να είμαστε “κλειδωμένοι”, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά είναι μια τεράστια πρόκληση», καταλήγει ο Τσέφεριν!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ