Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ξεκινούν τα ραντεβού με την Εφορία- Πώς θα πληρωθούν οι φόροι


Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών  φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει και ως συνήθως οι περισσότερες δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Στις 28 Αυγούστου έχει οριστεί η καταληκτική προθεσμία για να καταθέσουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις. Αρχικά η υποβολή των δηλώσεων έληγε στα τέλη Ιουλίου, επειδή όμως το 25% του συνόλου, δηλαδή περίπου 600.000 φορολογούμενοι, δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση ενός μήνα.

Με ευκολίες στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος συνοδεύεται η παράταση ενός μήνα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Όπως ανακοινώθηκε διατηρούνται οι οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου, ο οποίος προκύπτει από την εκκαθάριση του φόρου.

Ραντεβού με την Εφορία θα έχουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 7 δισ.

Από τέλος Αυγούστου αρχίζουν οι 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος , ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τρέχουν παράλληλα και οι 6 μηνιαίες του ΕΝΦΙΑ.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την Εφορία. Η πληρωμή θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν εμπρόθεσμα, δηλ. έως τις 28 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλ. του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Η έκπτωση 2% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:

  • Να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου και στη συνέχεια να καταβάλλουν κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο τις μηνιαίες δόσεις.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο παίρνοντας την έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.

Όσοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση έχουν τη δυνατότητα:

  • Να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τη δεύτερη δόση του και τις επόμενες έξι στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
  • Να πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής με έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός του Αυγούστου

  • Θα πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου
  • Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου

Οι οφειλές που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις είναι:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%-45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 22%-45% σε εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα
  • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο συνολικό – δηλούμενο ή τεκμαρτό – εισόδημα του 2019, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
  • Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400 – 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.

Επιχειρήσεις

  • Όσες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρώσουν τη δεύτερη έως τα τέλη Αυγούστου
  • Όσες δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση μπορούν να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τις δύο πρώτες δόσεις χωρίς καμία επιβάρυνση
  • Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν δήλωση τον Αύγουστο θα πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα τις δύο πρώτες δόσεις φόρου εισοδήματος.

ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, θα πληρωθεί φέτος σε έξι δόσεις με την πρώτη να ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2020 .

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησής του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ