Κορονοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Με ένα «υβριδικό σύστημα» θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την εκπαίδευση δια ζώσης, ακολουθώντας πάντα πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα.

«Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι οι φοιτητές έμειναν μακριά από τον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο, για ένα εξάμηνο. Αν συνεχίζαμε με αποκλειστικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θα μετράγαμε στο τέλος του έτους έναν χρόνο κατά τον οποίο δεν θα βρίσκονταν εντός ενός αμφιθεάτρου», σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και συνεχίζει, «σε αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τους νέους φοιτητές που θα μπουν τώρα στο πανεπιστήμιο. Οι πρωτοετείς θα πρέπει να έχουν μία πρώτη επαφή με το πανεπιστήμιο».

Οι τελικές ανακοινώσεις για το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν ξανά τα Πανεπιστήμια της χώρας αναμένονται τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας στη συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες, οι ειδικοί εισηγούνται μία σειρά μέτρων που θα εξομαλύνει την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα.

Μερικά από τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

Το πανεπιστήμιο θα έχει ανοιχτά τα αμφιθέατρα σε περιπτώσεις διδασκαλίας μαθημάτων μικρών ομάδων. Διαλέξεις, μεταπτυχιακά μαθήματα, μαθήματα επιλογής, σεμινάρια, φροντιστηριακά μαθήματα και ομάδες μελέτης θα πραγματοποιούνται εντός του πανεπιστημιακού χώρου, εφόσον τηρείται το όριο των 50 ατόμων μέσα στην αίθουσα.

Αντίστοιχα, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν και τους προηγούμενους μήνες, μετά την άρση της καραντίνας, θα συνεχίσουν να διενεργούνται.Στις λέσχες σίτισης, οι φοιτητές θα λαμβάνουν σε πακέτο το φαγητό τους. Δεν θα μπορούν να καθίσουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική εντός του αμφιθεάτρου, όπως ακριβώς ισχύει και σε όλους τους κλειστούς χώρους.Οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων θα ανοίξουν, θα υπάγονται όμως και αυτές στα γενικά -αυστηρά- μέτρα για το όριο ατόμων αναλογικά με το μέγεθός τους.Οι διαλέξεις και τα μαθήματα στα οποία αναμένεται ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν να είναι υψηλότερος από 50 άτομα, θα διενεργούνται εξ αποστάσεως, όπως ακριβώς γινόταν και τους προηγούμενους μήνες.Η υποχρεωτική χρήση μάσκας πλέον υιοθετείται και στην περίπτωση της εξεταστικής. Η επερχόμενη εξεταστική Σεπτεμβρίου, στις περιπτώσεις όπου οι φοιτητές θα προσέρχονται στο αμφιθέατρο, ορίζει τη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η χρήση της ήταν προαιρετική.

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει και για τον Σεπτέμβριο την αποφυγή της διά ζώσης εξέτασης, όπου είναι δυνατόν να γίνει προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης όπως η εξ αποστάσεως ή η παράδοση εργασιών μεταξύ άλλων.

Η επικαιροποίηση των μέτρων «αγγίζει» τους πρωτοετείς

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία επιθυμεί την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, τα νέα μέτρα περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επαφή, κυρίως των πρωτοετών, με το πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Μάλιστα, η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οδήγησε αρκετούς γονείς στη σκέψη να μη νοικιάσουν άμεσα σπίτι, στην περίπτωση που το παιδί τους φοιτεί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.Τα πανεπιστήμια θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο πώς θα οργανώσουν τα μαθήματα και θα τα προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα, όμως οι συστάσεις των ειδικών παραμένουν αυστηρές.

Η ανακοίνωση των μέτρων τη Δευτέρα, όπου θα λυθούν οι απορίες φοιτητών και γονέων, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση και των βάσεων, δεν θα δώσει απαραίτητα το στίγμα για το πώς θα κυλήσει το χειμερινό εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το εξάμηνο εκκινεί τον Οκτώβριο, σε πάνω από έναν μήνα από τώρα, με την πολιτική ηγεσία να ευελπιστεί ότι τα αυστηρά όρια που θέτουν για την ώρα οι ειδικοί θα «χαλαρώσουν» παράλληλα με τη μείωση των κρουσμάτων. Αυτό σηματοδοτεί νέα όρια ατόμων εντός των αμφιθεάτρων και πολύ πιθανόν τους τελευταίους μήνες του έτους η παρουσία των φοιτητών να είναι πιο ενεργή στα αμφιθέατρα.

Η ανησυχία, φυσικά, παραμένει για τους χώρους πέριξ των κτηρίων, όπου κάθε χρόνο συγχρωτίζονται φοιτητές, με τους ειδικούς να συνιστούν μικρές ομάδες ατόμων, αποστάσεις ασφαλείας και χρήση μάσκας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ