Αδήλωτα τετραγωνικά: «Βροχή» οι δηλώσεις – Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα Ε9


Ακίνητα: Λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά- «Τσουχτερά» πρόστιμα από 1η Σεπτεμβρίου – Μέχρι στιγμής 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους. 

Αντιμέτωποι με το χρόνο βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση στο Taxinet, αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κλείνουν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Αυγούστου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη.

Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.

Κάθε δήλωση, διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.

Η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά στα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι ήδη δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά: Εν προκειμένω είναι λιγότερα από όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ρύθμιση μπορεί να γίνει ταχύτατα από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα (), που αναπτύχθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί και τρίτη παράταση. Διευκρινίζεται επίσης, ότι όσοι κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών.

Προς το παρόν, 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ