Σταϊκούρας: Νέα παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊου

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο προϋπολογισμός επηρεάζεται από την αβεβαιότητα της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού αλλά και με την καταβολή των αναδρομικών. Όπως υπογράμμισε θα γίνει προσπάθεια μείωσης φόρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ότι οι αναστολές στις καταβολές παρατείνονται μέχρι την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι δύσκολο να χαραχτούν οικονομικές πολιτικές που θα έχουν χαρακτήρα μονιμότητας και δεν γνωρίζουμε ποια μέτρα θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι προτεραιότητα του κρατικού προϋπολογισμού είναι:

  • Να μην περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης (3,5%)
  • Να έχει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δηλαδή να περιοριστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Να υπάρξουν μειώσεις φόρων όπου και αν είναι εφικτό

Για τις οικονομικές πολιτικές κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2020 ανέφερε ότι στόχος είναι να τονιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αναλυτικά:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση της που θα περιλαμβάνει και τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Θα είναι συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων: Δεν θα καταβληθούν στο τέλος του έτους αλλά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή αναστέλλονται έως και την 1η Απριλίου 2021. Θα καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Συντάξεις: Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων το συντομότερο δυνατόν στους συνταξιούχους.
Τραπεζικό σύστημα και δάνεια: Έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια σε 11,500 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και άλλα 4,000 δάνεια μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού
Υπάρχουν και άλλα μέτρα που πιθανότατα θα επεκταθούν όπως τα επιδόματα ανεργίας, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και οι αναστολές.

Αναφορικά για το εάν εξετάζεται μείωση ενοικίων εξαιτίας της πανδημίας ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε «εξετάζουμε πολλούς τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα, υπάρχουν σκέψεις για Επέκταση, σε κλάδους που είχαν μεγαλύτερο πλήγμα
Εθελοντική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή που θα ωφελήσει και τους δύο

Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες ο κ. Σταϊκούρας είπε «η βούληση της κυβέρνησης είναι να θωρακιστεί η άμυνα της χώρας, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και στον κρατικό προϋπολογισμό».

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε «εκτιμούμε πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, υπό φυσιολογικές συνθήκες».

Αναφορικά για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως «θέλουμε ότι ισχύει για τη χώρα μας που είχε δημοσιονομικούς στόχους πριν την υγειονομική κρίσης να σχύσει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, Καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό του 2021 με τη λογική ότι συνεχίσουν να μην υφίστανται δημοσιονομικοί στόχοι όσο η κάθε χώρα αντιμετωπίζει την κρίση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της. Οι πρώτες σκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να υπάρχει αυτή η δημοσιονομική χαλαρότητα όσο τ ΑΕΠ δεν προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μοιράζει πόρους δεξιά και αριστερά από αφού υπάρχουν περιορισμοί» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ