Κορoνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν – AstraZeneca για προμήθεια πιθανού εμβολίου


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμβόλαιο για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της εν λόγω εταιρείας για την Covid-19.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την υπογραφή μιας συμφωνίας για προαγορά του εμβολίου, την οποία είχαν υπογράψει νωρίτερα τον Αύγουστο οι Βρυξέλλες με την AstraZeneca.

Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφεται από την ΕΕ με έναν παρασκευαστή πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19.

Το συμβόλαιο προσφέρει επιλογή για αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση σε 700.000 δόσεις του νέου εμβολίου από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, από τις συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που θα λάβει η Ελλάδα.

Δωρεάν η χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους Έλληνες

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε πως το νέο εμβόλιο θα είναι δωρεάν σε όλους τους Έλληνες. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το κόστος του εμβολίου ανά δόση υπολογίζεται στα 3 ευρώ και το 1,7 ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 1,3 ευρώ από την ΕΕ.

Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

Προτεραιότητα στο εμβόλιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα υγείας, αλλά και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι. «Αυτό το οποίο θα κάνει η πολιτεία, διότι προφανώς δεν θα έχουμε από την πρώτη μέρα διαθέσιμες δόσεις για να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού, θα είναι να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ξεκινώντας προφανώς από τους υγειονομικούς και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ