Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Την Παρασκευή τελικά η συζήτηση για την Τουρκία


Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση για την Τουρκία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς σήμερα οι συνομιλίες κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Η Ελλάδα προσδοκά από αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και συγκεκριμένα από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στόλτενμπεργκ: Μηχανισμό πρόληψης θερμών επεισοδίων στην αν. Μεσόγειο διερευνά το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους για να αποφύγει συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας να κατευνάσει την αυξανόμενη ένταση για τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Reuters.

Ειδικότερα ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για έναν μηχανισμό για την πρόληψη και την καταστολή εντάσεων, έτσι ώστε να προληφθούν «ναυτικά ατυχήματα» και περιστατικά στην περιοχή, αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

«Διερευνώ τις δυνατότητες, ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πλοία στην περιοχή, τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε τόσο περιορισμένη περιοχή, είναι ένας λόγος ανησυχίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ