Θρίλερ στην Ανατολική Μεσόγειο: NAVTEX, παρέμβαση Τραμπ και νέο τηλεφώνημα Μέρκελ


Κορυφώνονται οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφώνησε εκ νέου στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επαφή που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να του μεταφέρει τις θέσεις της Άγκυρας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωσε πως αποτελεί θετικό δείγμα των προσπαθειών που γίνονται, το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε ζέση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο σημείωσε πως φάνηκε ξεκάθαρα πως «πλέον δεν αρκεί η παρέμβαση των συμμάχων για να σταματήσει η Τουρκία να προκαλεί».

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πηγή τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, να δίνει το «παρών» στην περιοχή και να ξεμπροστιάζει την Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο.

Σήμερα επίσης, όπως έχει διαφανεί από ορισμένες πληροφορίες, αναμένεται νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίο Ερντογάν, όπως αποκάλυψε… κατά λάθος η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Αυτό που αποτελεί άλυτο γρίφο προς το παρόν είναι εάν η κυρία Μέρκελ καλέσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο μία ευρύτερης διαμεσολαβητικής παρέμβασης.

NAVTEX επί ΝΑVTEX

Την ίδια ώρα, μόνο ως… απάντηση στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, μπορεί να θεωρηθεί το μπαράζ από ΝΑVTEX στο οποίο επιδόθηκε η Άγκυρα τις τελευταίες ώρες επιχειρώντας να «δεσμεύσει» περιοχές νοτίως του Καστελορίζου.

Από ελληνικής πλευράς, την Πέμπτη, με μια νέα NAVTEX, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί, οι Τούρκοι και διά της οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημείωναν πως με τη χθεσινή έκδοση νέας παράνομης NAVTEX αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι, ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά.

Σημειώνεται ότι, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνεται αφενός ότι η τουρκική NAVTEX έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και αφετέρου πως η τουρκική NAVTEX αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα. Καλεί ταυτόχρονα, τους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.

Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι διεργασίες του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα την συμπεριφορά της Τουρκίας. Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να παρουσιαστεί κατάλογος με κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητική συμπεριφορά της.

Το έργο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, είναι δύσκολο. Είναι γνωστό πως υπάρχουν χώρες στην Ένωση οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά κατά της οποιασδήποτε αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο η διπλωματική πίεση προς την κατεύθυνση των κυρώσεων αποτελεί μονόδρομος.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «έχουμε πλήρη γνώση των συσχετισμών στην ΕΕ, ωστόσο ευελπιστούμε και προσπαθούμε γι αυτό, να ανακοινωθούν κυρώσεις που θα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ευρωπαϊή κυριαρχία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ