Κορονοϊός: Περιορισμοί σε Ζάκυνθο, Μυτιλήνη και Ημαθία – Δείτε όλα τα μέτρα που παρατείνονται


Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τον ιό.

Την εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Μυτιλήνη, Ζάκυνθο και Ημαθία από το πρωί του Σαββάτου και παράταση των μέτρων προστασίας για 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτονται οι πτήσεις από Βαρκελώνη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και πως οι αρχές βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή.

Τα μέτρα σε Ζάκυνθο, Μυτιλήνη και Ημαθία

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα στις Π.Ε. Ζακύνθου, Μυτιλήνης και Ημαθίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη και στη Ζάκυνθο:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ζακύνθου και στην Π.Ε. Μυτιλήνης.

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος και η Αντίπαρος.

Για την Ημαθία αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας. Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Στις περιοχές της Ζακύνθου και της Μυτιλήνης μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 17 ημέρες από το Σάββατο 29-08-2020 και Ω/06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00.

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνονται για 14 μέρες:

  • Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
  • Μέτρα προστασίας σε παραλίες
  • Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
  • Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
  • Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
  • Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
  • Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
  • Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
  • Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Επίσης, επιβάλλεται διακοπή πτήσεων από Βαρκελώνη και Καταλονία. Επιπλέον στα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Ακόμη εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ. Επιπλέον έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Σκόπια και Ισπανία. Την ίδια ώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ