Κορονοϊός- Μαγιορκίνης για άνοιγμα σχολείων: Περισσότερες τάξεις σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά


Άνοιγμα σχολείων: «Η πυκνότητα στις τάξεις των σχολείων δεν γίνεται να αλλάξει απλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις των σχολείων, σχολίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή (28/08), στην συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

O καθηγητής υπογράμμισε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, εκτός και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», ενώ στη συνέχεια παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας στις 01/09.

Ερωτηθείς ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «πολύπλοκη απάντηση» τον κατάλληλο αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες

«Δεν είναι εύκολο να πω, βάζω περισσότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς, γιατί έτσι δημιουργώ περισσότερες εστίες», δήλωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την απόφαση που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για την πυκνότητα στις τάξεις, είπε πως «τα μοντέλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει δραματική αλλαγή στην μετάδοση σταγονιδίων, αν υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών. Δεν αλλάζει δηλαδή η αερογενής μετάδοση με βάση τα παιδιά» και πρόσθεσε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι διπλασιάζοντας τους εκπαιδευτικούς, διπλασιάζεις την μεταδοτικότητα».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι δεν συμφέρει να πολλαπλασιαστούν τα σχολικά τμήματα ή οι καθηγητές.

Συγκεκριμένα είπε: «Όταν τα παιδιά ήταν σπίτι τους και γίνονταν εκ περιτροπής τα μαθήματα, έρχονταν σε μισό χρόνο σε επαφή με άλλα παιδιά», επισήμανε.

Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην διασπορά του ιού με την υπάρχουσα πυκνότητα τις τάξεις, καθώς «σε τάξη με 25 άτομα, τα παιδιά έχουν μεγάλη απόσταση το ένα με το άλλο».

Τέλος ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν τόσο επιβαρυμένες περιοχές, ώστε να καθυστερήσουν κάπου να ανοίξουν κάπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ