Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου

Το τουρκικό επιτελείο με νέα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου, δεσμεύει περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην αν. Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδο-Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, η άσκηση με πραγματικά πυρά στην Αν. Μεσόγειο θα διεξαχθεί με κανόνες εμπλοκής σε επίπεδο κυβερνήτη. Δηλαδή, ο κυβερνήτης θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση παρενόχλησης, χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει την Άγκυρα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο τη ανακοίνωσης για τη νέα NAVTEX.

Δείτε τη νέα NAVTEX

Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ