ΥΠΕΞ σε Οκτάι: Η άσκηση της κυριαρχίας της Ελλάδας δεν εξαρτάται από κανένα τουρκικό βέτο


Η Τουρκία ενοχλημένη από τις χθεσινές προειδοποιήσεις των Βρυξελλών συνεχίζει να προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο

Λίγο μετά μετά το τελεσίγραφο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου δεν αλλάξει στάση, θα τεθεί επί τάπητος η λίστα των κυρώσεων, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα μονομερή ενέργεια στον νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex η οποία αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση βόρεια από τον Κόλπο της Μόρφου μέχρι την Κερύνεια (βλ. χάρτη). Η ισχύς της ξεκινάει σήμερα, 29 Αυγούστου, και λήγει την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Αποτέλεσμα ήταν η άμεση έκδοση αντι-Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία καταγγέλλει παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι προχώρησε, νωρίτερα σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο Οκτάι προειδοποίησε ότι παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο θα συνιστούσε αιτία πολέμου.

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια».

Ο Οκτάι δεν έκρυψε επίσης την οργή του για το μέτωπο Παρισιού – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.

Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Άγκυρα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ