Τουρκία προς Μακρόν: Είμαστε αρκετά ισχυροί για να αποτρέψουμε την αρμάδα σου

Το κρεσέντο των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει μια ακόμη εμπρηστική ανακοίνωση, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς έχει θορυβηθεί για την ενεργό υποστήριξη του στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας «κόκκινες» γραμμές, επειδή η Άγκυρα καταλαβαίνει από πράξεις και όχι από λόγια.

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αντίδραση της Άγκυρας

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν χαράξει μια κόκκινη γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητούν την αποφασιστική στάση της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Τουρκία – η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο – υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ έχουν δικαιώματα στην περιοχή».

«Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, ανήκει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους βάσει του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζει δε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η περίοδος καθορισμού της ιμπεριαλιστικής τους συνεννόησης χαράζοντας γραμμές σε χάρτες έχει τελειώσει» υποστηρίζει η Άγκυρα, υπαινισσόμενη το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας.

«Η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει όποιον προσπαθεί να αδράξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναπτύσσοντας μια “αρμάδα”» αναφέρει η ανακοίνωση, αναφορά στο γαλλικό στόλο που βρίσκεται στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται «βάσει δικαιοσύνης και όχι μέσω προκλήσεων».

Εξάλλου, σε άλλη της ανακοίνωση, η Άγκυρα δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψει τη στρατικοποίηση του Καστελόριζου».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ