Καστελόριζο: Τι απαντά η Αθήνα στην Αγκυρα για τους στρατιώτες στο νησί


Βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.

Την ώρα που η Άγκυρα ρίχνει συνεχώς «λάδι στην φωτιά» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, έχει το θράσος να ζητά από την Ελλάδα αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτή τη φορά, το καθεστώτος Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για αμφισβητήσεις, διεκδικήσεις στο Αιγαίο και νέες απειλές κατά της Ελλάδας, με αφορμή φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις οποίες φαίνονται οι Ελληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο.

Η Τουρκία, που καθημερινά πλέον απειλεί με εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα, βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται απλώς για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. «Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι σε μια χώρα που την απειλή με πόλεμο», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει (κατά το παρελθόν) πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τα επεκτατικά της σχέδια.

Τσελίκ: «Η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι πειρατεία»

Να εκμεταλλευθεί όπως μπορεί τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με «την αποβίβαση εθνοφρουρών στο Καστελόριζο» επιχειρεί ξανά η Τουρκία. Μετά τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος μίλησε για «στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο», σειρά είχε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε σήμερα, συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας στο οποίο επιδίδονται η τουρκική ηγεσία, πως η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα ο Τσελίκ στην ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία… Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με την Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση για κάθε βήμα της».

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ