Κορονοϊός: Έρχονται υπερωρίες για όσους μπαίνουν σε καραντίνα

Με υπερωρίες θα αναπληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τις ημέρες που δεν εργάστηκαν επειδή τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η σχετική πρόβλεψη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα πάνω από 500.000 εργαζόμενους και ανέργους με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας. Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος.

Πρώτη λύση παραμένει η τηλεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοι του από πιθανή έκθεση κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται κανονικά οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Οι υπερωρίες για την αναπλήρωση

Με τη λήξη όμως αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερησίου ωραρίου του μισθού. Η επιπλέον εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19 σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here