Κορονοϊός- Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις και τα μαθήματα


Κορονοϊός: Μια διαφορετική ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει για τα ελληνικά ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να οδεύουν προς μια «αναγκαστική» είσοδο στη διαδικτυακή εποχή.

Οι εγγραφές των φοιτητών φέτος θα γίνουν ηλεκτρονικά, αν και τα Ιδρύματά θα τους ενθαρρύνουν να προσέλθουν στις γραμματείες των τμημάτων τους, σε μικρές ομάδες και με τη χρήση μάσκας και άλλων μέτρων ασφαλείας.

Το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου «εξ αποστάσεως», καθώς οι διαλέξεις σε κοινό μεγαλύτερο των 50 ατόμων απαγορεύονται.

Στη συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΙ οι διαλέξεις θα γίνονται εφέτος το πρώτο εξάμηνο μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποίησαν τα πανεπιστήμια και την άνοιξη, ενώ οι διοικήσεις τους θα έχουν στη διάθεσή τους μια «δεξαμενή» 2.000 θέσεων επικουρικού προσωπικού (μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές τους) που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φροντιστηριακού τύπου μικρών ομάδων μέσα στα ΑΕΙ.

«Ηλεκτρονικά» και η εξεταστική

Πολλά ΑΕΙ αναρωτιούνται σήμερα πότε και πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν αυτές τις υπηρεσίες γρήγορα και αποδοτικά. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί το κομμάτι της αξιοπιστίας των εξεταστικών διαδικασιών που θα γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Όπως είναι γνωστό, και η επαναληπτική εξεταστική περίοδος θα γίνει όπως ακριβώς και εκείνη της άνοιξης, δηλαδή κυρίως «ηλεκτρονικά». Τα εργαστηριακά μαθήματα σε κάθε περίπτωση θα γίνονται διά ζώσης. Στο δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο ωστόσο, ενδέχεται τα ΑΕΙ να κάνουν μικρά «ανοίγματα» σε μεγαλύτερους πληθυσμούς φοιτητών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης λέει ότι «θέλουμε οι φοιτητές να επιστρέψουν από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς στα Ιδρύματά τους, αλλά προσεκτικά και με μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι οι μικρές ομάδες διδασκαλίας».

«Ανοιχτό και ζωντανό πανεπιστήμιο»

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει ότι «στόχος μας είναι ένα ανοικτό και ζωντανό πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως θα προστατεύσουμε και την υγειονομική εικόνα των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας με μάσκες, τήρηση φυσικών αποστάσεων κ.λπ. Εργαστήρια και κλινικές, αλλά και φροντιστηριακή μελέτη σε μικρότερες ομάδες θα γίνουν διά ζώσης».

Ο νέος πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Μπουραντώνης λέει ότι δεν θα γίνεται καμία διάλεξη στο Ιδρυμά του με φυσική παρουσία σε μαθήματα που ξεπερνούν τα 50 άτομα. Κατ’ επέκταση η συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων εφέτος θα γίνεται (τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο) ηλεκτρονικά.

Πρωτοετείς Φοιτητές

Οι εγγραφές των φοιτητών στα Τμήματα των Πανεπιστημίων θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τις προσεχείς μέρες με αναλυτική εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, οι εγγραφές των Πρωτοετών Φοιτητών στα Πανεπιστήμια της χώρας θα πραγματοποιηθούν με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα που έχουν περάσει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής https://eregister.it.minedu.gov.gr/ του Υπουργείου Παιδείας που θα βρίσκεται σε λειτουργία μετά την έκδοση της εγκυκλίου.

Οι Πρωτοετείς Φοιτητές για την εγγραφή τους (μέσω της εφαρμογής μετά την έκδοση της εγκυκλίου), θα πληκτρολογήσουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων είχε αναφερθεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ανώτατη εκπαίδευση

  • Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.
  • Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Παν/μιά τους.

Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:

  • Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  • Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
  • Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Ενίσχυσης του δομών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, έχουν εγκριθεί οι κάτωθι δράσεις:

Σημαντική επέκταση Ολοήμερων Σχολείων: Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).

Όλα τα παραπάνω επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

Αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e–class, e–me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Εξοπλισμός σχολείων: ενισχύουμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές (laptop, tablet)
Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία
Εκπαιδευτική τηλεόραση: δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – δυνατότητα για επέκταση
ΑΕΙ: ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες

Στις βιβλιοθήκες

Η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

α) Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη των σχολεία θα παρθεί την 1η Σεπτεμβρίου,

β) Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές και ο μέσος όρος στις τάξεις θα είναι μέχρι 17,

γ) Χρήση μάσκας για καθηγητές και μαθητές από ο νηπιαγωγείο,

δ) δεν θα πραγματοποιούνται σχολικά πρωταθλήματα και εκδρομές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ