Τουρκικός Τύπος: Η απόκτηση γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα δεν αποτελεί καλή είδηση


Το ενδεχόμενο η χώρα μας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σχολιάζει ειδικός σε θέματα αμυντικών τεχνολογιών και αμυντικής πολιτικής στην τουρκική εφημερίδα «Akit».

Το δημοσίευμα της «Akit», με τίτλο: «Δηλώσεις από ειδικό: η ελληνική αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή;», αναφέρεται στις πληροφορίες για την άμεση απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale, από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ο ειδικός σε θέματα αμυντικών τεχνολογιών και αμυντικής πολιτικής Αρντά Μεβλούτογλου επεσήμανε πως: «δεν αποτελεί καλή είδηση για την Τουρκία», ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν αλλάζουν οι ισορροπίες» υπέρ της Ελλάδας.

«Αν είναι αληθινή η είδηση πως η Ελλάδα θα αγοράσει αεροσκάφη τύπου Ραφάλ και αγοραστούν 18 μόνο αεροσκάφη, οι ισορροπίες δεν αλλάζουν, αλλά πάλι δεν είναι μία καλή είδηση. Επίσης για την εκπαίδευση και τις υποδομές για αυτά τα αεροσκάφη, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα. Ο εξοπλισμός όμως αυτών των αεροσκαφών με πυραύλους Μετεόρ δεν είναι καθόλου καλό για εμάς» σημειώνει.

Επίσης, ο Αρντά Μεβλούτογλου στην ανάλυση του επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αυτή την αγορά, τότε η Τουρκιά θα πρέπει να αγοράσει αεροσκάφη F-16 Viper – γεγονός που φαντάζει αδύνατο λόγω της στάσης των ΗΠΑ – προκειμένου να εξισορροπήσει την κατάσταση.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον ο μόνος δρόμος φαίνεται να είναι είτε η αγορά αεροσκαφών F-16 Viper, είτε ο εκσυγχρονισμός των F-16 κατά προτίμηση με το ραντάρ AESA. Αλλά πιο σημαντικό από αυτό ή στην πραγματικότητα ενδεχομένως ο μόνος δρόμος, είναι να εστιαστούμε όχι στην πλατφόρμα αλλά στην ικανότητα και στον αντίκτυπο» σημειώνει, προσθέτοντας ότι: «Καθήκοντα όπως επιθέσεις αέρος προς ξηρά μεγάλου βεληνεκούς, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, ηλεκτρονικός πόλεμος, τακτική αναγνώριση και υπέροχη στον αέρα είναι καθήκοντα τα οποία δεν είναι των αεροσκαφών άλλα καθήκοντα που ανήκουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και εκεί πρέπει να διανεμηθούν».

«Κλείδωσε» η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Μονόδρομος αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας απέναντι έναν γείτονα αφερέγγυο, επιθετικό και ύπουλο.

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγο της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα (31/08) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:

  • Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
  • Αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών Belh@rra.
  • Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
  • Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
  • Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
  • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.
  • Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Όπως τονίσαμε η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη και τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ η συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των Belh@rra αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη συμφωνία που θα υπογραφεί με το Παρίσι να υπάρχει ο όρος στρατιωτικής υποστήριξης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης της Ελλάδας με τρίτη χώρα.

Αύριο, Τετάρτη (02/09) ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τη Γαλλίδα υπουργό να αναμένεται να επιβεβαιώσει την άφιξη του θηριώδους αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται μάλιστα και να συμφωνηθεί κάποια κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί είναι βέβαιο πως θα συζητήσουν και για τα εξοπλιστικά.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θα προσφέρει το κάθε όπλο που θα βάλει στην φαρέτρα της η Ελλάδα.

Τα πανίσχυρα και υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale

Η συμφωνία για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών έγινε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τους Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλο να δίνουν τα χέρια για οχτώ μεταχειρισμένα και 10 ολοκαίνουργια αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», πρόκειται για μια συμφωνία που, αν τελικά προχωρήσει και υπογραφεί επισήμως από τις δύο κυβερνήσεις, θα ενισχύσει σημαντικά την Πολεμική μας Αεροπορία και θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο προβλέπει δωρεά οκτώ μαχητικών Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και το δεύτερο στην αγορά 10 ολοκαίνουργιών μαχητικών από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα οχτώ γαλλικά Rafale που θα δωρίσει το Παρίσι στην Αθήνα, είναι τα αεροσκάφη που πρόσφατα φέρονται να βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, όπου είχαν εγκατασταθεί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Όσο για τα υπόλοιπα 10 ολοκαίνουργια μαχητικά, επισημαίνεται πως επειδή είναι δύσκολη η άμεση παραγωγή νέων αεροσκαφών, φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αίγυπτο, προκειμένου να παραλάβει αρχικώς 10 από 20 Rafale που έχει παραγγείλει και τα άλλα 10 να παραδοθούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος έχει προβεί σε σημαντικές αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων μαχητικά Rafale (έχει ήδη 23), κορβέτες Gowind 2500, ελικοπτεροφόρα Mistral, μια φρεγάτα FREMM κ.α.

Αυτά είναι τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale

Χωρίς αμφιβολία, το Rafale είναι ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα ελληνοτουρκική διαμάχη.

Άλλωστε οι Έλληνες χειριστές γνωρίζουν από πρώτο χέρι στις επιδόσεις και ικανότητες των Mirage 2000-5 Mk2 και τους στρατηγικούς ρόλους που εξυπηρετούν στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο δυνάμεων εξασφαλίζοντας εναέρια υπεροχή και στρατηγική κρούση.

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

To RAFALE ξεχωρίζει: για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Στη φωτογραφία ανάλυση των σημείων που βρίσκεται το SPECTRA.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελέι το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως “γυάλινο πιλοτήριο”, με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ