Charlie Hebdo: Άρχισε η δίκη των 14 που κατηγορούνται για συνέργεια στο μακελειό


Άρχισε σήμερα Τετάρτη (02/09), η δίκη δεκατεσσάρων κατηγορουμένων που φέρονται ως συνεργοί των ισλαμιστών ενόπλων, οι οποίοι επιτέθηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ανακαλεί, πέντε χρόνια μετά, το σκοτεινό επεισόδιο που αποτέλεσε την απαρχή ενός κύματος ισλαμιστικής βίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, έγραψε σε ένα τουίτ: «Πάντα Charlie».

Ήταν 7 Ιανουαρίου 2015, όταν ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, εισέβαλαν στα γραφεία της Charlie Hebdo, τα σατιρικά σκίτσα της οποίας για τη φυλή, τη θρησκεία και την πολιτική δοκίμαζαν τα όρια αυτού που η κοινωνία θα μπορούσε να αποδεχθεί στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σκότωσαν 12 ανθρώπους σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Αλ Κάιντα.

Την επόμενη ημέρα, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ένας γνωστός του Σερίφ Κουασί, πυροβόλησε και σκότωσε μία αστυνομικό. Στις 9 Ιανουαρίου, σκότωσε τέσσερις Εβραίους άνδρες σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο. Σε ένα βίντεο, είπε πως έδρασε εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους.

Και οι τρεις σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε ξεχωριστά επεισόδια.

Σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου μέλη των δυνάμεων ασφαλείας φορώντας μπαλακλάβες και αλεξίσφαιρα γιλέκα έλαβαν θέσεις προτού οι κατηγορούμενοι μεταφερθούν στην αίθουσα.

Οι 14 φερόμενοι ως συνεργοί, τρεις από τους οποίους θα δικαστούν ερήμην και μπορεί να έχουν πεθάνει, αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθεια όπλων στους δράστες.

Στους κατηγορούμενους δεν περιλαμβάνονται η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του Κουλιμπαλί εκείνη την εποχή, και οι αδελφοί Μοχάμεντ και Μεχντί Μπελουσίν. Και οι τρεις ταξίδεψαν σε περιοχές της Συρίας που τελούσαν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις και μπορεί να είναι νεκροί.

Ο θάνατος των αδελφών Μπελουσίν έχει αναφερθεί από διάφορες πηγές, αλλά δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, για την οποία είχε κάποτε αναφερθεί ότι πέθανε, φέρεται να έχει διαφύγει στη Συρία.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γαλλία σε περιστατικά ισλαμιστικής βίας μετά τις επιθέσεις αυτές.

Η Charlie Hebdo αναδημοσιεύει σήμερα μια σειρά σκίτσων που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, περιλαμβανομένου ενός που τον δείχνει με ένα τουρμπάνι σαν βόμβα και τα οποία είχαν προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο όταν πρωτοδημοσιεύθηκαν σχεδόν μία δεκαετία πριν από τις επιθέσεις.

«Είναι μια θαρραλέα επιλογή, μια άξια επιλογή (…), μια πολύ ισχυρή δήλωση της ελευθερίας της έκφρασής τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, πρόεδρος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).

Εκείνη την εποχή, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη έθεσε τον τότε διευθυντή της Hebdo στον «κατάλογό του των καταζητουμένων».

«Δεν θα ησυχάσουμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ», έγραψε ο διευθυντής Λοράν “Ρις” Σουρισό, εξηγώντας την απόφαση να αναδημοσιευθούν τα σκίτσα.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία θα θυμάται τη σφαγή. Η ελευθερία στη βλασφημία πηγαίνει χέρι χέρι με την ελευθερία της πίστης, είπε.

«Η σάτιρα δεν είναι λόγος μίσους», υπογράμμισε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ