Άνοιγμα σχολείων: Νέα εγκύκλιος για την χρήση μάσκας


Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τελικά τα σχολεία της χώρας, με κύριο μέτρο προστασίας τη χρήση μάσκας, όλους τους μαθητές στις τάξεις και διαφορετικά διαλείμματα.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, – κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης – κάλεσαν εκ νέου τους γονείς των παιδιών σε «αυτοκαραντίνα» ζητώντας τους να γυρίσουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους και να αυτοπεριοριστούν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.

Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.

Τα μέτρα την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου περιγράφει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-21, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, το κάθε είδους προσωπικό, καθώς και οι επισκέπτες σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μη ιατρική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Η υπουργός επανέλαβε επίσης ότι θα αξιολογείται η εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και εφ’ όσον χρειαστεί, και πάντα με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, θα επικαιροποιούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

«Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες», είπε η υπουργός. «Κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στον δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά, και οι εκπαιδευτικοί και η οικογένεια, όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κυρία Κεραμέως.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται τηρουμένων των ακόλουθων κανόνων:
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
  • Αποφυγή συγχρωτισμού
  • Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα
  • Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση και εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών
  • Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι Προϊστάμενοι/νες, οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης της Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι θα ακολουθήσει η έκδοση νεότερης ΚΥΑ με λεπτομερείς οδηγίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ