Εμφιαλώνεται το κρασί σε φιάλες από ανακυκλωμένο γυαλί;


Ενώ μερικά μπουκάλια κρασιού κατασκευάζονται πράγματι από ανακυκλωμένο γυαλί, είναι αλήθεια ότι αυτό συμβαίνει σπάνια και η παραγωγή των φιαλών κρασιού είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού αποτυπώματος άνθρακα που έχει το κρασί.

Τα καλά νέα είναι ότι το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο και ναι, το κρασί μπορεί να εμφιαλώνεται σε ανακυκλώσιμες φιάλες. Στην Ολλανδία, περισσότερο από το 90 τοις εκατό των γυάλινων δοχείων καταλήγουν να ανακυκλώνονται. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τις Η.Π.Α., όπου ανακυκλώνεται μόνο περίπου το 1/4 έως το 1/3 των δοχείων από γυαλί.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μπουκάλια κρασιού ειδικότερα δεν είναι ανακυκλώσιμα είναι επειδή είναι συχνά βαμμένα πράσινα ή καφέ και πρέπει να ταξινομηθούν κατά χρώμα, αν όχι από τον καταναλωτή, τότε από την εγκατάσταση ανακύκλωσης. Επιπλέον, το γυαλί είναι βαρύ και αυτό κάνει την μεταφορά του μερικές φορές σε μακρινές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ακριβή, αν όχι οικονομικά απαγορευτικό.

Μετά τη συλλογή τους, τα γυάλινα μπουκάλια θρυμματίζονται και λειαίνονται σε αυτό που ονομάζεται “cullet,” (υαλόθραυσμα), και αυτό το γυαλί πωλείται πίσω στους κατασκευαστές γυαλιού για να λιώσει σε νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των νέων φιαλών. Το “νέο” γυαλί μπορεί να περιέχει έως και 70 % ανακυκλωμένο υαλόθραυσμα.

Οι κατασκευαστές γυαλιού προτιμούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο γυαλί. Το ανακυκλωμένο γυαλί όχι μόνο απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να λιώσει, αλλά και το λιώσιμο του δημιουργεί λιγότερες εκπομπές. «Μόλις λιώσετε για πρώτη φορά αυτό το ανακυκλωμένο μπουκάλι, δεν αποδεσμεύουμε πλέον τις εκπομπές από τις πρώτες ύλες», εξηγεί η Sarah Bar, project manager στην μεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης γυαλιού στην Καλιφόρνια. “Έτσι, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα μπουκάλια, τόσο καλύτερη είναι η επίδραση στο περιβάλλον.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ