«Βόμβα» με την απόκτηση των Rafale: Συμφωνία για πάνω από 18 μαχητικά στην Ελλάδα


Έδωσαν τα χέρια Παναγιωτόπουλος και Παρλί – Κοινή βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Με εξοπλιστικό μπαράζ απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, αν τελικά πέσουν οι υπογραφές, η Ελλάδα θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά και σε ορισμένους τομείς ενδεχομένως να αποκτήσει και πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς σήμερα, Τέταρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly).

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένης της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Υπογραμμίστηκε η προσήλωση της Ελλάδος και της Γαλλίας στο Διεθνές Δίκαιο την επιδίωξή τους να προωθήσουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με κοινές πρωτοβουλίες.

Συζητήθηκαν επίσης, οι διμερείς σχέσεις για ζητήματα που αφορούν στην Άμυνα και την Ασφάλεια, εξοπλιστικά προγράμματα και εκφράστηκε η κοινή βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Αθήνα και Παρίσι έχουν δώσει τα χέρια για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ δεν αποκλείεται και η απόκτηση τουλάχιστον μίας φρεγάτας Belh@rra. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 μαχητικά Rafale, οι πληροφορίες αναφέρουν πως Παναγιωτόπουλος και Παρλί ανέβασαν πιο πάνω τον αριθμό των αεροσκαφών που θα φτάσουν τελικά στην Ελλάδα.

Όπως έχουμε τονίσει, το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγο της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:

  • Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
  • Αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών Belh@rra.
  • Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
  • Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
  • Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
  • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.
  • Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Όπως τονίσαμε η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη και τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ η συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των Belh@rra αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη συμφωνία που θα υπογραφεί με το Παρίσι να υπάρχει ο όρος στρατιωτικής υποστήριξης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης της Ελλάδας με τρίτη χώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ