«Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού μετόχου της MLS, Γιάννη Καματάκη

Σε δεινή θέση βρίσκεται ξανά η εταιρεία MLS αλλά ιδιαίτερα ο βασικός μέτοχός της, Γιάννης Καματάκης για τον οποίο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη δέσμευση της προσωπικής του περιουσίας.

Η προσωρινή διαταγή ελήφθη έπειτα από αίτηση που κατέθεσε η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited η οποία έχει καταθέσει αγωγή και κατά της εταιρείας και κατά του κ. Καματάκη, μια αγωγη που θα συζητηθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Πηγές της κυπριακής εταιρείας χαρακτηρίζουν πολύ σημαντική την απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του βασικού μετόχου και πρώτο βήμα για δικαίωσή τους.

Η Leftwich Limited, στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κέρδισε, αναφέρει πως τον Δεκέμβριο του 2018 απέκτησε περίπου το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της MLS αγοράζοντας 373.000 μετοχές απευθείας από τον βασικό της μέτοχο Γ. Καματάκη έναντι 1,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 4,33 ευρώ ανά μετοχή και discount 5% έναντι της χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Οπως υποστήριξε η Leftwich στο δικαστήριο, εκείνη την περίοδο, ο Γ. Καματάκης λάνσαρε μια νέα εφαρμογή της εταιρείας με το εμπορικό όνομα MAIC και διέθετε μετοχές του σε επενδυτές κατόπιν κλειστών παρουσιάσεων. Παρουσίαζε τη μετοχή ως μεγάλη ευκαιρία θέλοντας να προσελκύσει επενδυτές.

Η κυπριακή εταιρεία υποστηρίζει ότι μπήκε γρήγορα στην εταιρεία χωρίς να κάνει due diligence και κατόπιν χρονικών πιέσεων προκειμένου να μη χάσει την επενδυτική ευκαιρία. Τονίζει ότι ο κ. Καματάκης υποστήριζε στις παρουσιάσεις ότι η MLS είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία κι ότι με το νέο σύστημα MAIC θα εκτινασσόταν η μετοχή.

Ιδιωτικό συμφωνητικό

Προκειμένου η κυπριακή εταιρεία να καλυφθεί, κατάφερε και υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον κ. Καματάκη σύμφωνα με το οποίο η Leftwich θα απαιτούσε το ποσό της συναλλαγής σε περίπτωση που αποκρυπτόταν κάποιο σημαντικό στοιχείο για την εταιρεία, ικανό να επηρεάσει τη μετοχή.

Λίγες ημέρες αργότερα από την συναλλαγή και τη μεταβίβαση του 3% η μετοχή άρχισε να υποχωρεί, σε λίγο καιρό έχασε το 80% της αξίας της ενώ από τον Μάιο έπαψε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

Με εξώδικο που είχαν αποστείλσει ζητούσαν να οριστεί «οποιαδήποτε εκ των πέντε ελεγκτικών εταιριών Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PriceWaterhouseCooper, Grant Thornton, δηλαδή εταιριών εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας, προκειμένου να καταγράψουν, εξηγήσουν και αξιολογήσουν όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την αξία της επιχείρησης και τις ιδιότητες των μετοχών». Μάλιστα η Leftwich δήλωνε πως θα πληρώσει η ίδια το κόστος του ελέγχου των βιβλίων της MLS από έναν διεθνή οίκο. Το εξώδικο κατέληγε πως, αν ο κ. Καματάκης και η διοίκηση δεν συμφωνήσουν στον διορισμό, τότε θα ενεργοποιούνταν το ιδιωτικό συμφωνητικό και ο επιχειρηματίας έπρεπε να επαναγοράσει τις μετοχές στη συμφωνηθείσα τιμή.

Βεβαίως, η εταιρεία ουδέποτε αποδέχθηκε έλεγχο και αγνόησαν τα εξώδικα.

Πλέον, η κυπριακή εταιρεία με την αγωγή της υποστηρίζει ότι απεκρύβησαν δολίως σημαντικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας με αποτέλεσμα η αγορά του 3% το 2018 να γίνει αφού οι επενδυτές είχαν παραπλανηθεί.

Η εταιρεία κέρδισε την υπόθεση συντηρητικής κατάσχεσης κατά του κ. Καματάκη όμως το δικαστήριο δεν προχώρησε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της ΜLS.

Μάλιστα η MLS υποστηρίζει ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό έγινε με τον κ. Καματάκη κι όχι με την ίδια.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here