Φίλης: «Η Τουρκία μουλάρωσε – Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο»


Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία έχει μουλαρώσει με τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, και απειλεί ότι θα φέρει ακόμα χειρότερα για την Ελλάδα. 

Την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο, σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

«Είτε η Τουρκία έχει περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα, που είμαστε, είτε η Τουρκία κατά την πάγια τακτική του ανατολίτικου παζαριού φέρνει κι αυτό το ζήτημα στη δημοσιότητα ως μοχλό πίεσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, συνδέονται χρονικά δεν είναι τυχαίο αυτό. Στόχος, να παίξει ένα χαρτί ακόμα, είτε αποσύροντάς το για να ικανοποιήσει μέρος των τακτικών επιδιώξεων της, είτε για να το χρησιμοποιήσει και να φτάσει στο πιο ακραίο σημείο» σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία έχει μουλαρώσει με τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, και απειλεί ότι θα φέρει ακόμα χειρότερα για την Ελλάδα.

«Υπάρχει κινητικότητα, κι από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, οι Γερμανοί θέλουν να αποφύγουν επιβολή κυρώσεων είτε επειδή έχουν 40 δισεκ. συναλλαγές με Τουρκία, είτε επειδή οι κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας είτε επειδή φοβούνται το προσφυγομεταναστευτικό» ανέφερε.

«Είμαστε σε απολύτως κρίσιμη καμπή. Το πιο ήπιο σενάριο είναι το πιθανότερο για μένα, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει οργανωμένο σχέδιο για ευρωτουρκικό διάλογο με κίνητρα και συνέπειες προ της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Με αυτή τη διαδικασία εκτιμώ ότι θα δεσμεύσουμε και τους Ευρωπαίους και την Τουρκία» τόνισε ο διεθνολόγος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ