Ποιες είναι οι επικίνδυνες ουσίες των κραγιόν;


Το κραγιόν είναι το αγαπημένο καλλυντικό των περισσότερων γυναικών. Συνυφασμένο με τη θηλυκότητα και τη γοητεία, μαγνητίζει τα ανδρικά βλέμματα και γεμίζει αυτοπεποίθηση το γυναικείο κοινό. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα κραγιόν, ανεξαρτήτου μάρκας, περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να του προσδίδουν ελκυστικές ιδιότητες, δεν παύουν όμως να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, καθώς εισχωρούν μέσα από τους πόρους του δέρματος, περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Μάλιστα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspective αναλύει τα συστατικά αυτά που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Μήπως χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τι προϊόντα τοποθετούμε στα χείλη μας;

Ένα … δηλητηριώδες φιλί

Το κραγιόν είναι ένα βασικό προϊόν ομορφιάς, το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μέχρι και εμμονή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το κραγιόν σας είναι ένα μίγμα βαρέων μετάλλων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, βρήκαν μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο, αλουμίνιο και μαγγάνιο σε περισσότερες από 30 κοινές μάρκες κραγιόν και lip gloss!

Αυτό το είδος νοθείας μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως οι όγκοι του στομάχου ή τα προβλήματα του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, εάν το παιδί σας αγαπά να δοκιμάσει το μακιγιάζ σας, θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει.

Ποσότητα βαρέων μετάλλων σε κραγιόν

Ενώ τα καλλυντικά εν γένει περιέχουν γενικά κάποια ποσότητα μετάλλων, οι ερευνητές του Berkeley ισχυρίζονται ότι μερικά κραγιόν μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα υψηλή συγκέντρωση τέτοιων μετάλλων με αποτέλεσμα να γίνουν θανατηφόρα!

«Η εύρεση αυτών των μετάλλων δεν είναι το ζήτημα, τα επίπεδα είναι που έχουν σημασία», ανέφερε σε δελτίο τύπου η κύρια ερευνητρια S. Katharine Hammond, PhD, καθηγητρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο UC Berkley και συνέχισε λέγοντας ότι «ορισμένα από τα τοξικά μέταλλα εμφανίζονται σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.»

Η έκθεση στα βαρέα μέταλλα μέσω του κραγιόν

Επειδή στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως όταν πίνουμε κάτι ή τρώμε φορώντας κραγιόν, καταναλώνουμε μικρές ποσότητες αυτών των προϊόντων κάθε φορά, το αποτέλεσμα της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα από τις δραστηριότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα καλλυντικά.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος χρήστης κραγιόν ή lip gloss καταναλώνει 24 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, ενώ αν συνεχίζετε να εφαρμόζετε συνεχώς ή θέλετε να φοράτε παχιά στρώματα, καταναλώνετε κατά μέσο όρο 87 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα!

Αλλά ποια ποσότητα θεωρείται «πολύ»;

Η συγκεκριμένη απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τις ποσότητες κραγιόν που χρησιμοποιούνται καθημερινά, τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων που αυτά περιέχουν, αλλά και την ήδη υπάρχουσα κατάσταση της υγείας της γυναίκας που χρησιμοποιεί το καλλυντικό.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για μία γυναίκα με διαβήτη η οποία εκτίθεται σε περιβάλλον καδμίου, καθώς το μέταλλο αυτό συσσωρεύεται στα νεφρά δημιουργώντας προβλήματα.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως, απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία των βαρέων μετάλλων στα καλλυντικά, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει αυστηρή ρύθμιση, παρά μόνο στην περίπτωση των προσμίξεων μολύβδου στα πρόσθετα χρώματος. Όσον αφορά τους καταναλωτές, καλό θα ήταν να ελέγχουν καλά τις ετικέτες των προϊόντων προτού αγοράσουν κάποιο κραγιόν ή lip gloss και καλύτερα να εμπιστεύονται κάποια πιστοποιημένη εταιρεία καλλυντικών για τις αγορές τους.

Επιμέλεια: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός – Συγγραφέας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ