Πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δανείου: Ποσά και δικαιούχοι – Το συνηθέστερο λάθος στις αιτήσεις


Πρώτη κατοικία: Ξεπέρασαν τις 51.000 οι οριστικοποιημένες αιτήσεις- Tα βήματα για ένταξη – Ποιοι είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι δανειολήπτες. 

Το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών για τον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτά, από τις 03/08/2020 μέχρι χθες, που συμπληρώθηκαν οι πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Επειδή, όμως, άλλο η εκδήλωση ενδιαφέροντος κι άλλο η οριστικοποίηση της αίτησης, από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα κλείνει στο τέλος του μήνα και επισημαίνουν ότι παρατηρούνται λάθη, που οδηγούν εκτός ρύθμισης πολλούς δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με το οποίο επιδοτούνται για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Tο σύστημα αποκλείει «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σχεδόν 1 στους 100 «κόβεται» αυτομάτως επειδή έχουν να πληρώσουν, αλλά επιχειρούν να τα κρύψουν ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι οφειλέτες μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους και 6 – 18 μήνες μετά το πέρας καταβολής της κρατικής ενίσχυσης διαφορετικά θα κληθούν να την επιστρέψουν ολόκληρη πίσω στο Κράτος.

Το πλέον θετικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Ειδικά για τους συγκεκριμένους οφειλέτες η κρατική βοήθεια θα φτάνει μέχρι και 5.400 ευρώ συνολικά. Εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, το Κράτος θα βάζει «πλάτη» για 9 μήνες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, επιδοτώντας έως και 90% τη δόση ή μέχρι 600 ευρώ το μήνα.

Μέχρι 4.500 ευρώ (ή έως 500 ευρώ το μήνα σε 3 τρίμηνα) φτάνει η στήριξη για «πορτοκαλί» δάνειο που έχει μικρή καθυστέρηση και δεν έχει καταγγελθεί.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr.

Το συνηθέστερο σφάλμα κρύβεται στο βασικό πίνακα, που αφορά στα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη που ΔΕΝ έχουν ΑΦΜ (π.χ. ανήλικα τέκνα), πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει, δηλαδή να τικάρει στο κουτάκι, το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1».

Προσοχή: Αν παραλειφθεί αυτό το βήμα; Ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα αναζητείται από την πλατφόρμα ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους, συνεπώς αφού δεν έχει ΑΦΜ η αίτησή, θα ακυρωθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ