Forbes: Η Ελλάδα με τα Rafale αποκτά πλεονέκτημα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο


Για επιχειρησιακή αναβάθμιση της Ελλάδας, από την αγορά των γαλλικών Rafale, κάνει λόγο το περιοδικό Forbes, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

To βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι με δεδομένο πως και η Τουρκία δεν θα εντάξει στον στόλο της τα F-35, η προσθήκη των Rafale στο ελληνικό δυναμικό, δίνει πλεονέκτημα στην Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«H απόκτηση των Rafale, θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5. Σύμφωνα με αναφορές ελληνικών ΜΜΕ, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν ήδη για την προμήθεια 18 Rafale κάτι που μένει ωστόσο να οριστικοποιηθεί.

Από την άλλη, αυτό που σημειώνει το Forbes είναι ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό είχε εκφράσει την διάθεσή της να εκσυγχρονίσει τον στόλο της την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο-έπειτα από το ταξίδι του Έλληνα Π/Θ στην Ουάσιγκτον-ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολαρίων με την μακρόχρονη διαδικασία παραλαβής να ξεκινά έπειτα από το 2024», αναφέρει το Forbes.

Η Ελλάδα που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μέχρι το 2027, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 στην έκδοση “Viper”, έπειτα από την συμφωνία ύψους $1,5 δις με την Lockheed Martin.

«Έπειτα από την ολοκλήρωση και του εκσυγχρονισμού αυτού, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Όπως γράφει το Forbes, «Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα την προμήθεια νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων της.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ