Ακίνητα: Οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων – Πότε θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες


Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 (έναντι του αρχικοί στόχους για την αρχή του νέου έτους) έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατ’ επέκταση τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – 10% μιλώντας στο Mega. 

O κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε φέτος την διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών η οποία διεκόπη λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος το 2021. Όπως εξήγησε «η αναπροσαρμογή των τιμών συνδέεται και με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όλη η διαδικασία «πάγωσε» λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξαγγελία για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την ήδη καθυστερημένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με πήγες του υπουργείου Οικονομικών η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει ως στόχο να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το την άνοδο που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η «ψαλίδα» μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη.

Παράλληλα πρέπει να προσχωρήσει και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ