Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν σε Έλληνα πρέσβη: Υποστηρίζουμε σε όλα τους Τούρκους αδερφούς μας


Άκρως επιθετική ήταν η υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν Νικολάου Πιπερίγκου από τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ την Τέταρτη 2 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, χώρας συμμάχου της Τουρκίας σε όλα τα πεδία, αντιμετώπισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως χώρες εχθρικές καθώς τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται με την Αρμενία. Επίσης, υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργές επαφές με την Ελλάδα και πρέπει να σχεδιάσουμε τη συνεργασία μας για το μέλλον υποστήριξε αρχικά ο Αλίγιεφ και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν αρνητική επιρροή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε Ιλχάμ Αλίγιεφ ήταν η «στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά και στηρίζει την Αρμενία «μια χώρα που καταλαμβάνει εκτάσεις μας, έχει διαπράξει γενοκτονία στο Χοτζαλί, έχει αφήσει άστεγους εκατομμύρια Αζέρους και καταστρέφει μνημεία του πολιτισμού και της θρησκείας μας».

Αδελφική μας χώρα η Τουρκία

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ότι η πολιτική του Αζερμπαϊτζάν ταυτίζεται απόλυτα σε όλα τα μέτωπα με εκείνη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδελφική χώρα για μας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις υποθέσεις. Έχουμε την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα από τους Τούρκους αδερφούς μας και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Αλίγιεφ, επισημαίνοντας στον νέο Έλληνα πρέσβη ότι «θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες» ενώ για αποχαιρετιστήριο μήνυμα επανέλαβε τις «αδελφικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία» .


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ