Μηταράκης: Προσωρινές οι κατασκευές στη δομή Νέας Καβάλας – Κλείνουν οι Μουριές


Τη διαβεβαίωση ότι θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες οι κατασκευές στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στον δήμο Παιονίας, έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε, σήμερα το πρωί, στο Πολύκαστρο, με τον δήμαρχο της περιοχής Κωνσταντίνο Σιωνίδη, παρουσία -μεταξύ άλλων- του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο μεταναστευτικό, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, όπου περιηγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή Τραϊανό Τρέγκα, υπηρεσιακούς υπαλλήλους κ.ά.

«Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με το 2015. Βάλαμε δυο στόχους: την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν μειωθεί κατά πάνω από 90%.

«Αυτό μας επιτρέπει να αποσυμφορήσουμε όχι μόνο τις δομές των νησιών, όπου η αποσυμφόρηση έχει φτάσει στο 35% αλλά να αρχίσουμε να κλείνουμε και δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε και προσέθεσε: «Χθες κλείσαμε άλλα έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό. Και δημιουργούμε και κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές».

Αναφορικά με τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός είπε ότι οι κατασκευές θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, επισήμανε πως «όλες οι δομές είναι προσωρινές, δεν υπάρχουν μόνιμες δομές για το μεταναστευτικό» και προσέθεσε ότι χάρη και στην προσπάθεια της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, «οι ανάγκες φιλοξενίας μειώνονται δραστικά απ’ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων προς ιδιώτες και φορείς, το οποίο έθεσε ο δήμαρχος Παιονίας, υποδεχόμενος τον κ. Μηταράκη, ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό νομοθετήθηκε απ’ αυτή την κυβέρνηση το 2020 και τώρα «διαχειριζόμαστε τα αιτήματα των δήμων καθώς και το ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτείται με 25 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να στηρίζει έργα στις περιοχές που έχουν σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού».

Εκτός από το ζήτημα των αποζημιώσεων και την αντίθεση του δήμου σε οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή, ο δήμαρχος Παιονίας έθεσε και μια σειρά από άλλα ζητήματα στον υπουργό, όπως την ανάγκη μείωσης του αριθμού των προσφύγων- μεταναστών και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, την απελευθέρωση των χώρων του αεροδρομίου κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε πως ο δήμος Παιονίας έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης από κάθε άλλο δήμο της ηπειρωτικής χώρας και σημείωσε:

«Είναι πολύ ευχάριστο αυτό που είπε σήμερα ο υπουργός ότι άκουσε τη φωνή των κατοίκων και δεν θα υπάρξουν μόνιμες κατασκευές στη δομή της Νέας Καβάλας. Την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες οι ντόπιοι την έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια και την επιδεικνύουν και σήμερα».

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή της Νέας Καβάλας, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1.527 άτομα. Το ήμισυ αυτών είναι Αφγανοί, το 25% Σύροι και το υπόλοιπο 25% άλλες εθνικότητες.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή της Νέας Καβάλας, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1.527 άτομα. Το ήμισυ αυτών είναι Αφγανοί, το 25% Σύροι και το υπόλοιπο 25% άλλες εθνικότητες.

Κλείνει η ξενοδοχειακή δομή στις Μουριές

Μετά τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Γεωργαντά, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, και σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία τερματισμού της ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στις Μουριές «για να ολοκληρώσουμε εντός χρονοδιαγράμματος την πλήρη αποχώρηση των αιτούντων άσυλο απ’ αυτό».

Ο υπουργός είπε ακόμη πως «λειτουργούσαν 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49» και προσέθεσε οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας συνέβαλαν τα μέγιστα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. «Όλα θα κλείσουν εντός του 2020» τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ