Τριπλό τελεσίγραφο στην Τουρκία: Γαλλία, Αυστρία και ΕΕ ζητούν άμεση αποκλιμάκωση


Σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι «η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», στέλνει σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Με συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αντικρούει την επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εναντίον του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε χθεσινές συνεντεύξεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καταγγείλει ως «απολύτως ανεπίτρεπτα» τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και την παραβίαση, από μέρους της, του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, «να αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να αντισταθεί στον Ερντογάν και να μην επιτρέψει στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε ότι, «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρούσε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».

«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσέθετε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στις συνεντεύξεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη μία ενιαία στάση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και είχε ζητήσει περισσότερη ενότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θα ήθελα μία ενωμένη ΕΕ που θα ενεργήσει αποφασιστικά, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμβαίνει αυτό».

Στη σημερινή συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αντικρούοντας τις επιθέσεις του Τούρκου ομολόγου του κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζει πως οι θέσεις του καγκελάριου αποτελούν «μία συνεπή υπεράσπιση των αξιών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και οι οποίες εγγυώνται τη σταθερότητα και την ευημερία μας», και δεν έχουν καμία σχέση με “ρατσισμό ή ισλαμοφοβία” όπως ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, το γεγονός ότι ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί προφανώς δεν μπορούν να δουν τη διαφορά, «δείχνει για άλλη μια φορά πόσο μακριά έχει απομακρυνθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη».

Τηλεφώνημα Μισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα – Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως έγινε γνωστό, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολυμερή διάσκεψη που θέλει να οργανώσει για την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Μισέλ τόνισε τη σημασία της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος θέλει να οργανώσει και μια πολυμερή διάσκεψη για το θέμα, για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων και απαντήσεις για το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Από την άποψη αυτή, θα ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα, που εμπίπτουν στο μαστίγιο και το καρότο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ