Εφορία: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός – 7 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Συνολικά έσοδα άνω των 7 δισ. ευρώ αναμένει το ελληνικό κράτος από τους φορολογούμενούς του μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ξεκίνησε και πρόκειται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες ο «Γολγοθάς» φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους. Πάνω από το 36% των φορολογούμενων πληρώνουν φέτος έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019 ο οποίος αγγίζει τα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο.

Έως το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τμηματική εξόφληση σε περισσότερες δόσεις.

Αναλυτικά ο φορολογικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει:

Tον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων:

Ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την Εφορία. Η πληρωμή θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι

  • Είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου και στη συνέχεια να καταβάλλουν κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο τις μηνιαίες δόσεις.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο παίρνοντας την έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.

Όσοι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση έχουν τη δυνατότητα:

  • όσοι πλήρωσαν έως τις 31 Αυγούστου τη δεύτερη δόση του- Τους επόμενες έξι στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
  • Να πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής με έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.

Οι οφειλές που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις είναι:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%-45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 22%-45% σε εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα
  • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο συνολικό – δηλούμενο ή τεκμαρτό – εισόδημα του 2019, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
  • Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400 – 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.
  • Tον φετινό ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν σε έξι δόσεις.
  • Tα τέλη κυκλοφορίας για το 2021: Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ. Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους οφειλές έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την τμηματική εξόφληση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ