Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται επιδότηση δανείου – Αναλυτικά τα ποσά


Πρώτη κατοικία:  «Βροχή» οι αιτήσεις- Tα βήματα για ένταξη – Ποιοι είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι δανειολήπτες. 

Το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών για τον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr.

Επειδή, όμως, άλλο η εκδήλωση ενδιαφέροντος κι άλλο η οριστικοποίηση της αίτησης, από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα κλείνει στο τέλος του μήνα και επισημαίνουν ότι παρατηρούνται λάθη, που οδηγούν εκτός ρύθμισης πολλούς δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με το οποίο επιδοτούνται για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Tο σύστημα αποκλείει «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σχεδόν 1 στους 100 «κόβεται» αυτομάτως επειδή έχουν να πληρώσουν, αλλά επιχειρούν να τα κρύψουν ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι οφειλέτες μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους και 6 – 18 μήνες μετά το πέρας καταβολής της κρατικής ενίσχυσης διαφορετικά θα κληθούν να την επιστρέψουν ολόκληρη πίσω στο Κράτος.

Το πλέον θετικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Ειδικά για τους συγκεκριμένους οφειλέτες η κρατική βοήθεια θα φτάνει μέχρι και 5.400 ευρώ συνολικά. Εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, το Κράτος θα βάζει «πλάτη» για 9 μήνες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, επιδοτώντας έως και 90% τη δόση ή μέχρι 600 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Για παράδειγμα, σε ενήμερο δάνειο φυσικού προσώπου που πληρώνει μηνιαία δόση 425 ευρώ και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, θα χορηγηθεί για το 1ο τρίμηνο κρατική επιδότηση ύψους 1.147,50 ευρώ (90%), για το 2ο τρίμηνο 1.020 ευρώ (80%) και για το 3ο τρίμηνο 892,50 ευρώ (70%). Συνολικά, στους 9 μήνες κάλυψης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» η συνεισφορά του Δημοσίου θα φθάσει τα 3.060 ευρώ (επί συνόλου δανειακών δόσεων ύψους 3.825 ευρώ).

Το συνηθέστερο σφάλμα κρύβεται στο βασικό πίνακα, που αφορά στα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη που ΔΕΝ έχουν ΑΦΜ (π.χ. ανήλικα τέκνα), πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει, δηλαδή να τικάρει στο κουτάκι, το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1».

Προσοχή: Αν παραλειφθεί αυτό το βήμα; Ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα αναζητείται από την πλατφόρμα ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους, συνεπώς αφού δεν έχει ΑΦΜ η αίτησή, θα ακυρωθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ