Πέτσας: Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας παρατράβηξαν


«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Oruc Reis και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται».

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές».

«Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή – την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών – στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τον κορονοϊό»

Αναφερόμενος στον κορονοϊό, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας.

«Ωστόσο, το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και λόγω του κινδύνου εφησυχασμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νέο συνεκτικό σχέδιο στήριξης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου, στην ομιλία του στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

«Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια».

Μιλώντας στη Βουλή (στις 3 Ιουλίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία – όπως και οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. – θα υποστεί φέτος εξαιτίας του κορωνοϊού μεγάλη ύφεση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου, το μέγεθος της ύφεσης βρίσκεται στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.

Όπως επεσήμανε, η Κυβέρνηση δρομολόγησε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ