ΥΠΕΞ Μάλτας: «Ο,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο» – Τι είπαν με τον Δένδια

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Ε. Bartolo  

«Έχω τη χαρά να υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον αγαπητό μου συνάδελφο, Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, τον κ. Evarist Bartolo. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατ’ αρχήν, εξετάσαμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Και συμφωνήσαμε στην ανάγκη συντονισμού, προκειμένου να εμβαθύνουμε αυτές μας τις σχέσεις ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα, είχα τη χαρά να επισημάνω στο συνομιλητή μου ότι ο ελληνόκτητος στόλος περιλαμβάνει περίπου 700 πλοία, δηλαδή περίπου το 1/5 του δυναμικού του, με σημαία Μάλτας. Και, βέβαια, θεωρούμε ότι η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών μας.

Είχαμε επίσης τη χαρά, πριν από λίγο, να υπογράψουμε ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μας στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Όπως, όμως, καταλαβαίνετε και όπως είναι φυσικό, συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε να συζητάμε κατά τη διάρκεια του γεύματος, όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήσαμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή. Από τη Λιβύη, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα. Είναι η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες με πόλεμο, στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Κάτι που παραβιάζει, όπως ξέρετε, κατάφωρα το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Τουρκία επιδίδεται σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες, όπως η έκδοση και ανανέωση NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, σε πρωτοφανείς ευθείες απειλές. Πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό.

Οι ενέργειες αυτές δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε το Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης. Την ουσία του Ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι’ αυτό, αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές, απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συνασπισμός κρατών. Είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες, με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα πολλών χωρών και ιδίως των μικρών χωρών. Εγώ ο ίδιος γεννήθηκα σε νησί. Καταλαβαίνω απόλυτα, έχω ζήσει τις νησιωτικές αγωνίες και τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες.

Όμως, οφείλουν να μην γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας. Οφείλουν να μην γίνονται εκπτώσεις στο θεμέλιο της ύπαρξης της Ένωσης. Οι εκπτώσεις αυτές ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και στέλνουν λάθος μηνύματα σε τρίτους που σπιλώνουν αυτά τα μηνύματα, την εικόνα της Ένωσής μας, πρώτα στα μάτια της δικής μας κοινής γνώμης και επίσης στα μάτια της ανθρωπότητας.

Αλίμονο εάν αμβλυνθεί η αυτονόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Και θέλω να πω ότι είμαι βέβαιος ότι, η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ένωσής μας, την Κύπρο.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων. Είναι ανάγκη η Ευρώπη να απαντήσει με στιβαρότητα, αλλά χωρίς δισταγμούς, στις τουρκικές προκλήσεις. Στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό.

Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά. Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές ή εκβιασμούς, ή κυρώσεις.

Η Ελλάδα -το έχουμε πει επανειλημμένως, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, το έχω πει κι εγώ- είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Όμως, διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, διάλογο επί τη βάση της επίλυσης της μοναδικής πραγματικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Της μίας και μόνης: της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Και βεβαίως, διάλογος υπό το κράτος εκβιασμού και απειλών δεν νοείται.

Και βεβαίως διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν νοείται.

Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με αυτό πορεύεται. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει, αλλά επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται.

Με το συνάδελφό μου είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η Μάλτα έχει μια πλήρη αντίληψη. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την επιχείρηση «IRINI», είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις δυνατότητες επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τελικά τη δημιουργία μιας βιώσιμης ειρήνης.

Όμως, θα ήθελα να πω ξεκάθαρα και πάλι ότι, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη Λιβύη, μέσω της συμμετοχής στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και με όποιο τρόπο αυτό καταστεί δυνατόν.

Και βέβαια, η Ελλάδα αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η κατάσταση στη Λιβύη είναι για τη Μάλτα ένα τεράστιο ζήτημα. Πως η κατάσταση στη Λιβύη επηρεάζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη νησιωτική κοινωνία της Μάλτας.

Πάντως, τόνισα στο συνάδελφό μου, γενικά, ότι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η εμπειρία που έχουμε από την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, επιβάλουν τη στενή συνεργασία των κρατών μας, εν όψει των διεργασιών για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Όπως επίσης, την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας των προνοιών της Κοινής Δήλωσης του 2016.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα σχήματα συνεργασίας MED 7 -που θα συνέλθει σε λίγες μέρες στην Κορσική- και της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Σχήματα, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση της συνεργασίας μας και της κοινής μας αντίληψης, ώστε η κοινή μας θάλασσα να καταστεί ένας χώρος ειρήνης και σταθερότητας, προς όφελος των λαών μας.

Αγαπητέ Evarist, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μας χαρά που σε είχαμε σήμερα μαζί μας.»

Εβαρίστ Μπαρτόλο: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανάγκη να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο

Την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo), σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Αθήνα. Ο κ. Μπαρτόλο υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα) «δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι κομμάτι του εθνικού μας DNA».

«Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας», τόνισε ο κ. Μπαρτόλο και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -Θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική της στρατιωτικής σύγκρουσης, θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή», σημείωσε και προσέθεσε: «Παρότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζουμε ότι είμαστε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής. Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος. Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση. Πρέπει να σέβεται κανείς τον άλλο».

Ο κ. Μπαρτόλο έκανε έκκληση όλες οι κινήσεις να γίνονται προσεκτικά για να μην υπάρχουν, όπως είπε, απρόβλεπτες συνέπειες: «Στην περίπτωση της Λιβύης έχουμε ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Όταν απομακρύνθηκε ο Καντάφι, χρόνια πριν, έφυγε ένας πρόεδρος και καταλήξαμε να έχουμε δύο προέδρους, τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Πούτιν. Δε νομίζω ότι αυτό ήταν ο αρχικός σκοπός».

«Αν δεν κάνει κάτι για το Νότο η ΕΕ, τότε αφήνει στα χέρια άλλων τα νότια σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και όταν αφήνεις στα χέρια άλλων την ασφάλειά σου, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κάνουν πράγματα χωρίς τη γνώμη σου και τη συμμετοχή σου, αλλά θα στραφούν και εναντίον σου».

Ο κ. Μπαρτόλο υπενθύμισε πως η Μάλτα είναι το μικρότερο νησί της Μεσογείου στην Ευρώπη, σε μέγεθος όσο η μισή Κέρκυρα ή περίπου το 1/20 του μεγέθους της Ελλάδας με πληθυσμό 450.000. «Αυτό μας δημιουργεί δύσκολα θέματα για το πώς να ζήσουμε σε ένα κόσμο, ο οποίος έχει καταστεί επικίνδυνος για τις μικρές χώρες», ανέφερε. «Ως το μικρότερο κράτος με συνταγματική υποχρέωση ουδετερότητας, χρειαστήκαμε χρόνια για να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Μάλτα και να αρνηθούμε τη χρήση της από άλλες χώρες, είτε για τις αεροπορικές δυνάμεις, είτε για το στρατό ή το ναυτικό. Αυτό θα το υπερασπιστούμε, δε θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να τη χρησιμοποιήσει κατά άλλης χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην κατάσταση στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολη, παρότι τώρα υπάρχει κατάπαυση του πυρός: «Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά. Συνεχίζουν να χάνονται οι θέσεις εργασίας, τέσσερις ώρες την ημέρα έχουν ηλεκτρικό, το νόμισμά τους αποδυναμώνεται, οι τιμές αυξάνονται και ως εκ τούτου υπάρχει κοινωνική αναταραχή. Οι Λίβυοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους».

«Μια ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη μπορεί πανεύκολα να γίνει κρίση στην Ευρώπη», σημείωσε και τόνισε πως η Μάλτα είναι το νότιο όριο της κεντρικής οδού της Μεσογείου και το θέμα αυτό την αφορά ιδιαίτερα.

Όπως ανέφερε, το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφτασαν στη Μάλτα 2.000 μετανάστες, αριθμός πάρα πολύ μεγάλος για την έκτασή της. Έκτοτε και μετά από συνομιλίες, η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 3.500 από το να φτάσουν στη Μάλτα. «Αν είχαν φτάσει θα είχαμε ανθρωπιστική κρίση. Δεν υπάρχει τρόπος εμείς να αντιμετωπίσουμε τέτοια νούμερα».

Επισήμανε δε πως η μετεγκατάσταση δεν είναι λύση, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πάρει μόνο το 8% των ανθρώπων που ήρθαν στη Μάλτα. «Μια από τις λύσεις είναι να τους εμποδίσουμε να φύγουν και γι αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Λίβυους για να βρεθεί μια λιβυκή λύση για την κατάσταση εκεί. Δε θέλουν οι Λίβυοι να τους διοικούν άλλοι. Θέλουν ενωμένη τη χώρα τους, να διοικείται από Λίβυους για τους Λίβυους» σημείωσε και προσέθεσε: «Δική μας δουλειά είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό. Διότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στο νότιο μέρος της Μεσογείου».

Τέλος, σημείωσε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη με τον κορονοϊό, καθώς χάνονται θέσεις εργασίας στις χώρες προέλευσης, στις χώρες διέλευσης, στις χώρες υποδοχής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης με σοβαρότητα, να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της μετανάστευσης ώστε να μη χρειάζεται να φύγουν απ τον τόπο του οι νέοι. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εκεί. Να βοηθήσουμε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία να διαχειριστούν τα σύνορά τους χερσαία και θαλάσσια και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ