Στην Κύπρο ο Λαβρόφ: «Έτοιμη η Μόσχα για διαμεσολάβηση με την Τουρκία»


Σε μια κρίσιμη συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται, έφτασε τη Δευτέρα (7/9) στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επίσκεψη γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συζητήσει εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας, τις περιφερειακές εξελίξεις και το Κυπριακό στη συνάντηση που θα έχει το πρωί της Τρίτης, στις 11:00 το πρωί της Τρίτης, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκφράζει την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνον, στην περίπτωση που αυτό θα ζητηθεί και από τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές.

Στο Κυπριακό η Μόσχα να εστιάζει σε τρία σημεία: να μείνουν έξω από τις περιφερειακές εξελίξεις οι Ηνωμένες Πολιτείες, να σταματήσει η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να επιδιωχθεί επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου.

Αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, δηλώνει ότι πρέπει να επιλυθεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιοσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης. Η πολιτική βούληση -να μην επιτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή- υπάρχει και στη Λευκωσία και στην Άγκυρα» δηλώνει.

Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ θα συζητήσουν ακόμη τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία.

Οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022.

Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Σαζάνοφ.

Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ