Δάσκαλοι για άνοιγμα σχολείων: «Οι μάσκες τα παγούρια δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες»


Άνοιγμα σχολείων: Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους γονείς για το αν θα καταφέρει να διασφαλιστεί η υγιεινή στην μαθητική κοινότητα. 

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε την Τρίτη (01/09) η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Την ώρα που η έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές βρίσκεται στην τελική ευθεία σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν υγειονομικά κενά.

Την ώρα πάντως που οι καθηγητές βρίσκονται στα «κάγκελα» για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων , το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται πυρετωδώς για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 14 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα βιώσουν μία διαφορετική καθημερινότητα στα σχολεία καθώς θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός ενώ θα προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Τι ισχύει για τις μάσκες στα σχολεία

Υποχρεωτικές θα είναι οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.Οι μάσκες θα είναι μονόχρωμες και θα έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη, ένα για τα παιδιά του Δημοτικού και ένα για εκείνα των μεγαλύτερων τάξεων αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Στα παιδιά του Δημοτικού θα δοθούν μάσκες διαστάσεων 10x18cm, ενώ στα παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς θα δοθούν μάσκες 12x22cm.

Πώς θα γίνει ο Αγιασμός

Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα τελεστεί στις 14 του Σεπτεμβρίου ο αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους.

Ο αγιασμός θα λάβει χώρα σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ’ όψη της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19.

Την ανησυχία και τον προβληματισμό των δασκάλων εξέφρασε μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha 989 ο οργανωτικός γραμματέας της διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Θανάσης Γκούμας.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματά μας για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων» ανέφερε ο κ. Γκούμας.

«Η αρμόδια υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά» είπε ο γραμματέας της ΔΟΕ ενώ εκτιμά πως «ο χρόνος που έχει κερδηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε ώστε να σχεδιαστεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά.

«Οι μάσκες τα παγούρια δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο μέσος όρος των μαθητών στην τάξη είναι 17 δήλωσε η κυρία Κεραμέως» και αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό τόνισε.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Κώστα Τσιτούνα πώς θα μπορέσουν οι δάσκαλοι να ελέγξουν ένα ολόκληρο τμήμα ( 20 25 παιδιών) ο κ. Γικούμας απάντησε «όταν ανοίξουν τα σχολεία το βάρος θα πέσει πάνω μας καθώς θα πρέπει να ελέγχει ένας δάσκαλος μικρά παιδιά για τις αποστάσεις αλλά και την χρήση μάσκας». «Είναι ένας διαρκής πόλεμος» τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ