Κορονοϊός: Κατέληξε 49χρονος στη Θεσσαλονίκη – Στους 290 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ένας ακόμα συμπολίτης μας προστέθηκε στη θλιβερή λίστα των θυμάτων του φονικού ιού

Ένας 49χρονος άνδρας έχασε τη μάχη για τη ζωή, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από την 1η Αυγούστου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Πλέον τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, έφτασαν τα 290.

Οι αριθμοί αποτελούν μία «ακτινογραφία» του κορονοϊού στην Ελλάδα, σήμερα.

Κι αυτή δείχνει ότι διασωληνωμένοι, δομές και Αττική αποτελούν αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά σημεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί.

Χθες, Δευτέρα (07/0), ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 101, εντοπίσηκαν μόνο στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο ήταν 51.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επτά πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στο λεκανοπέδιο, 608 κρούσματα κορονοϊού. Στα νοσοκομεία Covid-19 της Αττικής, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 157 ασθενείς όταν πριν από ένα μήνα, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τους 30.

Παράλληλα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις ΜΑΦ και τις Μονάδες Ειδικών Λοιμόξεων, νοσηλεύονται 55 ασθενείς.

Αγωνία για τους διασωληνωμένους

Ανησυχία επικρατεί στην χώρα και για τον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι δίνουν μάχη με τις επιπτώσεις της νόσου μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 42 ασθενείς «παλεύουν» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Οι κλειστές δομές

Τη Δευτέρα, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, στα 17 ανέχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας, από τα δείγματα που ελήφθησαν σε 1.600 διαμένοντες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ στη Μόρια έχει τεθεί σε καραντίνα. Σημειώνεται πως ο έλεγχος ξεκίνησε καθώς 40χρονος Σομαλός βρέθηκε θετικός στον ιό, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα (07/09) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα:

 • 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
 • 101 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, τα οποία συνδέονται με συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 2.258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 289 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 107 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Την ίδια στιγμή, 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.037.836 κλινικά δείγματα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ