Λουκασένκο: Δεν παραιτούμαι – Αν πέσει η Λευκορωσία, πέφτει η Ρωσία


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο σε συνέντευξή του που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι μπορεί να έμεινε λίγο παραπάνω στην εξουσία, και πολλοί να τον βαρέθηκαν, αλλά εκτίμησε ότι και στην Ρωσία μπορεί να οξυνθεί η πολιτική κατάσταση όπως γίνεται τώρα στην Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τώρα καταρρεύσει η Λευκορωσία η επόμενη θα είναι η Ρωσία».

«Μην χαλαρώνετε. Και στην χώρα σας σύντομα (μπορούν να συμβούν) ορισμένες πολιτικές εξελίξεις που να είναι πανομοιότυπες. Ξέρετε που καταλήξαμε μαζί με το ρωσικό κατεστημένο και την ρωσική ηγεσία; Εάν σήμερα η Λευκορωσία καταρρεύσει, η επόμενη θα είναι η Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες μέσω των Ρώσων δημοσιογράφων.

Ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ακόμα ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον της παραμονής του στην εξουσία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RIA, σημείωσε ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Λουκασένκο δήλωσε εξάλλου ότι, αν εγκαταλείψει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτές του, πρόσθεσε ο Ρομάν Μπαμπαγιάν, ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν νωρίτερα σήμερα συνέντευξη από τον Λευκορώσο ηγέτη.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σημείωσε επίσης ότι μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, αλλά είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα προς το παρόν, μετέδωσαν παράλληλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω”, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.

Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου στη χώρα, προκάλεσε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επέρριψε στις ΗΠΑ τις ευθύνες για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκορωσία και προσέθεσε ότι οι ταραχές που γίνονται στην Αμερική είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τεχνολογιών, τις οποίες η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε άλλες χώρες.

Βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μινσκ

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι οποίες αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή από τις Αρχές. Την ίδια ώρα, ο Λουκασένκο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν με βίαιο τρόπο να πραγματοποιούν συλλήψεις διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ, μεταδίδoυν τα πρακτορεία TASS και Reuters.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας, παρενέβησαν και άρχισαν να χωρίζουν σε ομάδες τους διαδηλωτές προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν από τα χέρια των αστυνομικών.

Στις συλλήψεις εκτός από τους αστυνομικούς συμμετέχουν άνδρες με στολές παραλλαγής που φορούν μάσκες και δεν φέρουν καθόλου διακριτικά. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στα σημεία που γίνονται οι συλλήψεις, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι απωθήθηκαν με βίαιο τρόπο από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους τραβούσαν από τα χέρια και τα μαλλιά.

Συνελήφθησαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες, μεταδίδει το TASS από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ