Βόζενμπεργκ στον Alpha 98,9: «Κυρώσεις στον Ερντογάν που να… πνίξουν την οικονομία του»

Τα θετικά και τα αρνητική της στάσης της Ευρώπης απέναντι στα ελληνοτουρκικά ανέλυσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα απέναντι στον Ερντογάν αν δεν του επιβληθούν σκληρές κυρώσεις.

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι στα θετικά της στάσης της Ευρώπης είναι ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και μαζί της και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε ότι αν δεν επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία οι οποίες θα πλήξουν την οικονομία της, τότε ο Ερντογάν θα τις αγνοήσει.

«Είχαμε μια θετική αύρα από την τελευταία σύνοδο των ΥΠΕΞ που ψήφισαν κυρώσεις για την Τουρκία, όμως δεν είμαι αισιόδοξη για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανία που είναι δεσπόζουσα χώρα της ΕΕ είναι αρνητική για αυστηρές κυρώσεις και μαζί της και η Ολλανδία και κάποιες άλλες. Από την άλλη είναι θετικό το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η επιρροή του Μακρόν και την Γαλλίας στα ευρωπαϊκά πράγματα και μαζί της στρατεύεται και η Αυστρία και κάποιες άλλες χώρες που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι θετικό ότι διαφοροποιήθηκε ο Βέμπερ, ο οποίος όχι μόνο στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο ίδιος τηλεφώνησε τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του είπε σε έντονο ύφος ότι δεν έχει ρόλο μεσολαβητή, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση όταν ένα κράτος – μέλος δέχεται καθαρή απειλή από μια 3η χώρα», τόνισε αρχικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Κατηγορούμεθα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια στείρα αντιπολίτευση, ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων. Από πέρσι το καλοκαίρι όχι μόνο στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στις 17 Οκτωβρίου είχε ζητήσει επίσημα κυρώσεις και στις 12 Δεκεμβρίου, ζήτησε εξειδίκευσή τους, όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα, έχει διεθνοποιήσει το θέμα, όπως επιτέλους τώρα άρχισε να αλλάζει ως προς τη στάση της όλη η ΕΕ για τον Ερντογάν. Πώς αυτό θα μεταφραστεί στη Σύνοδο Κορυφής δεν τον γνωρίζουμε. Με τη στάση του ο Ερντογάν εκβιάζει και τους νότιους, όπως τους Πολωνούς κλπ, με το να τους απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ για τις αποφάσεις που τους φέρνουν με τη μη επίλυση των σχέσεων τους με τη Ρωσία. Στο θέμα του Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, αποφασίζουμε να πάρουμε σκληρά μέτρα για μια ξένη χώρα, η οποία επιτίθεται στην Ευρώπη και την εκβιάζει. Ο Κουτς είπε ότι αν η Τουρκία μας εκβιάσει πάλι με το μεταναστευτικό τότε “καληνύχτα Ευρώπη”».

«Η Μέρκελ στο ένα θέμα που λυγίζει είναι στις απειλές του Ερντογάν είναι για το μεταναστευτικό. Είναι τα πολιτικά κόστη και έχει την φήμη ότι είναι και η προεδρεύουσα χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Ο Ερντογάν ξέρουμε ότι δεν θα υποχωρήσει το έχουμε δει. Έχουμε τη μεγαλύτερη πλέον ομάδα η οποία βγαίνει καθαρά υπέρ της Ελλάδας. Τέτοια ρητορική σαν αυτή που κάνει ο Ερντογάν τώρα είχαμε να ακούσουμε από την εποχή των Ιμίων, η οποία μάλιστα δεν είναι πολιτική, είναι υβριστική και του ποινικού δικαίου. Το θετικό είναι ότι εφόσον και οι 27 ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων δεν μπορούν να πουν κάτι άλλο τώρα, αυτό που φοβάμαι είναι να αποφασιστεί η εφαρμογή κάποιων κυρώσεων οι οποίες θα είναι από αυτές που περιφρονεί ο Ερντογάν. Πρέπει οι κυρώσεις να πνίξουν τον πυρήνα των οικονομικών του αναγκών, των προσβάσεων στις τράπεζες, στην τελωνιακή ένωση κλπ».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here