Μόρια: Οι ύποπτες κινήσεις των Τούρκων την ώρα της φωτιάς και ο συναγερμός στην ΕΥΠ

Refugees and migrants carry their belongings as they flee from a fire burning at the Moria camp, on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα και έτσι οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιχειρούμενη προβοκάτσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για να μιλήσει κανείς για προβοκάτσια, ωστόσο, υπάρχει μία σειρά στοιχείων που προσανατολίζει τις Αρχές προς την εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού.

Στον καταυλισμό το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς είχαν ανιχνευτεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, ενώ η ιχνηλάτηση που ήταν σε εξέλιξη μπορεί να εκτόξευε τον αριθμό των κρουσμάτων.

Έτσι, υπήρχε στους κόλπους των προσφύγων και των μεταναστών η ανησυχία ότι τα μέτρα περιορισμού και η «καραντίνα» θα κλιμακωθεί.

Επίσης, αντιδράσεις είχε προκαλέσει η διαδικασία απομόνωσης των διαπιστωμένων κρουσμάτων.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Πυροσβεστική είναι εάν και ποιοι μπορεί να οργάνωσαν εμπρησμό και τι ήθελαν να πετύχουν.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ξεδιπλώθηκε σχέδιο εμπρησμού, σύμφωνα με το OPEN, είναι τα παρακάτω:

– Εντός και εκτός του ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασαν πολλές και σχεδόν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στο δυτικό κομμάτι τoy νησιού, στην περιοχή Βατούσα που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο πριν εκδηλωθούν οι φωτιές στον καταυλισμό. Εάν αυτό είναι τυχαίο ή εάν έγινε για να υπάρξει διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής θα το δείξει η έρευνα.

– Οι φωτιές εκδηλώθηκαν βράδυ, δηλαδή σε χρόνο που δεν μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και σε ώρα που φυσούσαν δυνατοί άνεμοι, κάτι που ήταν γνωστό από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες φωτιές στη Μόρια. Για πρώτη φορά, ωστόσο, χθες υπήρξαν τόσες πολλές και παράλληλες εστίες, που σε συνδυασμό με τον άνεμο έκαναν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

– Περίπου στις 23.00 το βράδυ, ομάδα περίπου 70 ατόμων έστησε φραγμούς με φλεγόμενους κάδους στο δρόμο μπροστά από το ΚΥΤ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ομάδες αυτές διασκορπίστηκαν στη συνέχεια προς το βουνό (μετά από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων) και κατέληξαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι ελαιώνες. Από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές, δηλαδή εξωτερικά του ΚΥΤ, και λίγα λεπτά μετά ξέσπασαν εστίες εντός του ΚΥΤ και συγκεκριμένα στη βόρεια πύλη. Συνολικά οι εστίες ήταν περίπου πέντε.

– Όταν έφτασαν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα υπήρχαν οργανωμένες ομάδες ατόμων που εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους για να μη γίνει κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο σημείο έφτασαν διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν το δρόμο στα οχήματα, οι οποίες επίσης δέχτηκαν επιθέσεις.

Οι ύποπτες κινήσεις των Τούρκων την ώρα της φωτιάς

Στο μεταξύ, μόλις ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια, ένα τουρκικό UAV άρχισε να πετά απέναντι από το νησί.

Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν όλη την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στη νύχτα, με την εικόνα που μετέδιδε, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ