Στις 17:00 η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν – Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού για την Τουρκία


Κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17:00 πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Μητσοτάκης και μακρόν αναμένεται να βάλουν και τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικού χαρακτήρα για την συμφωνία για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την αγορά από πλευράς της Ελλάδας 18 αεροσκαφών Rafale.

Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, δεν θα πέσουν οι υπογραφές, καθώς οι συζητήσεις για τος τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο στάδιο ωρίμανσης προκειμένου το deal να είναι έτοιμο σε όλες τις πτυχές του. Μητσοτάκης και Μακρόν ωστόσο με την συνάντησή τους και τις επαφές τους όλο το προηγούμενο διάστημα, στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Αθήνα και Λευκωσία, πάντως, προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των θέσεων τους έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά με ανάρτηση στο facebook.

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Μυτιλήνη αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
  • 17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο.

Η αποκάλυψη στο άρθρο του Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με λαρθρο του σε Times, FAZ και Le Monde, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών.

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, «φωτογραφίζοντας» το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ