Κορονοϊός: Στο «τραπέζι» η χρήση μάσκας παντού – Σήμερα οι αποφάσεις


Κορονοϊός: Συναγερμός για το αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που σημειώθηκε χθες (10/09/2020) στην Ελλάδα –  372 τα νέα κρούσματα

Σύσκεψη θα έχει σήμερα Παρασκευή το πρωί, ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους, όπου αναμένεται κριθούν τα νέα, έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο αν θα αποφασιστεί τελικά η καθολική χρήση της μάσκας. Δηλαδή όλοι οι πολίτες να φορούν μάσκα, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και στο δρόμο, ακόμη και για μια μικρή βόλτα.

Δεν αποκλείεται, και μάλιστα ίσως είναι πολύ κοντά, όλοι μας να κινούμαστε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους με μάσκες στο πρόσωπο.

Το αυστηρό αυτό μέτρο, ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά στις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει κόκκινο.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Αττική όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις εντατικές. Αλλά και σε περιοχές όπως Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα οι οποίες κηρύχθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός αφού σταθμίσει μια σειρά από παράγοντες.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για νέο περιορισμό ατόμων σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην Αττική.

Αρνητικό ρεκόρ

Αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού σημείωσε χθες η Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 372, εκ των οποίων τα 164 είναι γνωστές συρροές και τα 114 συνδεόνται με το εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα.

Είκοσι εννέα συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Αναλυτικότερα:

– 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως

– 345 εγχώρια κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

-133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών

-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας

-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου

-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται

με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1

αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)

-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης

-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13

συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας

τροφίμων)

-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται

με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς

-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου

-6 κρούσματα από Μυτιλήνη

-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου

-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13

συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας

τροφίμων)

-1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

-1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου

-2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

-1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

– 30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

Από τα 372 νέα κρούσματα τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και με τα χθεσινά αποτελέσματα στις Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για τις ανωτέρω Π.Ε. ως εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ