Νέο παραλήρημα Ακάρ: Κάποιοι να μην κάνουν κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι τους


Σε μία ακόμα προκλητική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ειδικότερα, ο Χουλουσί Ακάρ – όπως μεταδίδει η Sabah – αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προειδοποίησε «να μην κάνουν κάποιοι κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι τους και είναι πάνω από τις δυνατότητές τους.

Υπενθυμίζεται χθες, Παρασκευή 11/09), o υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας σε εκδήλωση και συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε την Ελλάδα «να σωπάσει για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

Συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:«Όσοι εξυφαίνουν συνωμοσίες εις βάρος της Τουρκίας, όπως και στο παρελθόν, θα υποστούν και σήμερα πανωλεθρία. Για να μειωθεί η ένταση (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) απλώς αρκεί να σιωπήσουν ορισμένοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σιωπήσουν». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε χαρακτηριστικά: «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη γειτονική μας Ελλάδα να μην επιτρέψει να την χρησιμοποιήσουν για χάρη των συμφερόντων ορισμένων χωρών και να μην γίνει ο “μεζές” τους (σ.σ. το ορεκτικό τους) για τον σκοπό αυτό».

Τα τρία σενάρια για το Oruc Reis

Σε τρία σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την λήξη της Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντινός Φίλης.

Η Άγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους, ισχυριζόμενη ότι το Oruc Reis πλέει «σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων». Εξέδωσε, μάλιστα, και νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Δείτε το χάρτη με την περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία βόρεια της Κύπρου:

Το πρώτο σενάριο, όπως είπε ο Κωνσταντινός Φίλης στον ΣΚΑΪ, είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη Navtex, κάτι που όπως είπε ο καθηγητής θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη.

Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη.

Το τρίτο και το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.

Ο Κωνσταντινός Φίλης εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και άλλο η αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι κυριαρχία ενός κράτους. «Όταν μιλάμε για κυριαρχία, εκεί είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς με κάθε τρόπο» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί και το Oruc Reis πλησιάσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς δυνητική ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι μέχρι τα 12 μίλια, «θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια, προφανώς να στήσουμε κάποιο μπλόκο, για να αποφύγουμε το μπλόκο». «Αυτή είναι μια κατακόκκινη γραμμή που αν την υπερβεί η Τουρκία, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα έχει ζήτημα νομιμοποίησης. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με απασχολεί τι θα έχει ως πρόβλημα η κυβέρνηση. Με απασχολεί ποιο θα είναι το πρόβλημα της χώρας την επόμενη ημέρα», τόνισε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ