Αποκλειστικό CNN Greece: Την άλλη εβδομάδα οι διατάξεις για τα αναδρομικά


Στο δίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά του ΣτΕ και τα αναδρομικά σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, οι σχετικές διατάξεις για την καταβολή των αναδρομικών θα κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο με πρώτα τα αναδρομικά συντάξεων δημοσίου και ιδιωτικού. Η καταβολή θα είναι εφάπαξ και αφορούν 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου, δηλαδή το διάστημα από 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016 µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – µειώσεις δώρων και επικουρικών.

Παράλληλα, στα μέσα Δεκεμβρίου θα καταβληθούν εφάπαξ αναδρομικά 14 μηνών των αυξημένων κύριων συντάξεων που απορρέουν από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Τυχεροί είναι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που ισχύει από τις 28/2/2020. Τα συγκεκριμένα αναδρομικά θα «ζεστάνουν» την αγορά, ενώ οι αυξήσεις θα είναι μόνιμες για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Το ανώτατο ποσό ανέρχεται στα 252 ευρώ και θα το λάβουν οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 35.000 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης. Επίσης αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρω θα λάβουν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ