Μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο


Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε λίγο μετά τις 9.00 μμ στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη – Τι συζητήθηκε

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος σε εξαίρετη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και στο σχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως είπε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη η συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει διάλογος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Κατέληξε, επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πομπέο επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε λόγω της κρίσης με το Ιράν μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Αναστασιάδης: Απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις έκανε αναφορά σε σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων δραστηριότητες της Τουρκίας.

Τόνισε πως αυτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα και εξέφρασε την εκτίμηση στην αμερικανική κυβέρνηση για τη σταθερή της θέση και την πλήρη στήριξη της στην ανεμπόδιστη άσκηση εκ μέρους της Κύπρου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Τα προβλήματα, είπε, πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του για επανέναρξη συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια. Είπε ακόμα πως προέτρεψε τον κ. Πομπέο να μεσολαβήσει προς τη Τουρκία για να τερματιστούν οι προκλήσεις αλλά και οι ενέργειες της ηια εποικισμό των Βαρωσίων.

Για τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ ανέφερε πως η Λευκωσία παραμένει δεσμευμένη για στενότερη συνεργασία και ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης η οποία, κατά τον κ. Αναστασιάδη θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ