Βαρβιτσιώτης: H Τουρκία έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη

«H Τουρκία έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ανέφερε ότι αυτό το διαπίστωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όταν ήρθε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ενημέρωση του κ. Βαρβιτσιώτη, με το κλίμα να είναι «πρωτοφανώς αρνητικό για την Τουρκία».

«Κανένας δε δέχθηκε τα επιχειρήματά της. Δηλαδή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Όλος ο διεθνής παράγοντας λέει ένα πράγμα στην Άγκυρα: Πρέπει να σταματήσεις να προκαλείς και μετά να καθίσεις για διάλογο», τόνισε. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η Ελλάδα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων.

Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο από την Κύπρο, ότι πρέπει να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας και μετά να υπάρξει διάλογος.

Για τη μη ανανέωση της Navtex

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στον Σκάι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας. Το γεγονός ότι, φαίνεται πως δεν ανανεώνει τη Navtex -αν πράγματι είναι αυτή η πρόθεσή της- είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε. Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, χθες από την Κύπρο, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να το αγνοήσει κάποιος. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. Άρα, ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων. Για να αποφύγει τις κυρώσεις πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια η αποκλιμάκωση. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες.»

Προσέθεσε δε ότι: «Είναι ένα θετικό βήμα. Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια, περιμένουμε να το αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από κει που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για τη λύση της μοναδικής διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ