Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν – Περιμένουμε αποκλιμάκωση

ΔΕΘ 2020: Διαφορετική ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή (13/09) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός για περισσότερες από 2,5 ώρες απάντησε σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και προχώρησε σε αποκαλύψεις.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν, δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εξελίξεις με την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

«Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis»

Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην αποχώρηση του Oruc Reis, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση θετικό βήμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Υπάρχει λίστα κυρώσεων»

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τις κυρώσεις στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

Τόνισε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Για άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ.

«Αυτό πάντως που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από εμάς πάντως», τόνισε.

Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κορονοϊός: «Αν χρειαστεί θα κάνω πρώτος το εμβόλιο»

Αναφορικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες και πρόσθεσε ότι θα είναι ο πρώτος που κάνει το εμβόλιο.

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του».

Επανέλαβε δε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Όλα έτοιμα στα σχολεία – Γονείς, φορέστε μάσκες στα παιδιά σας

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή Τύπου στη Θεσσαλονλικη.

Αναφορικά με τις μάσκες ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές» και απηύθυνε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

«Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ